Svečano otvoren pomorsko-putnički terminal Vela Luka

Administrator

Ovog petka, 12. siječnja svečano je otvoren pomorsko – putnički terminal Vela Luka. Novoizgrađeno pristanište rezultat je projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ čija je ukupna vrijednost iznosila 14.763.145,21 EUR / 111.232.917,60 HRK, od čega je 10.245.100,37 EUR / 77.191.708,72 HRK sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”
Cilj projekta je, premještanjem luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal, povećati kapacitet u obalnom linijskom prometu, što će lokalnom stanovništvu omogućiti bolju dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga tijekom cijele godine.

Foto: Anđela Šćepanović/Radio Val

S početkom u 12:30 sati se krenulo u obilazak novoizgrađenog pristaništa kojeg je vodio Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka i voditelj projekta. Nakon obilaska održano je svečano otvaranje i konferencija za novinare. Svim prisutnima su se obratili Boris Žuvela, načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, župan Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Svečano otvaranje je uveličala i klapa Ošjak, Narodna glazba Vela Luka, te Udruga Mažoretkinja Vela Luka. Oko 13:40 sati na novoizgrađeno pristanište je uplovio i prvi trajekt – Petar Hektorović.

Foto: Anđela Šćepanović/Radio Val

Načelnica Općine Vela Luka, Katarina Gugić već je ranije objavila da je natječaj za komunalni linijski prijevoz raspisan, a parking na terminalu će biti organiziran i besplatan.

Od petka, 12. siječnja, 2024. brodovi u linijskom prijevozu (trajekti i katamarani) pristaju na Pomorsko-putničkom terminalu Vela Luka (Obala 5) umjesto na dosadašnjem Trajektnom pristaništu u Veloj Luci (Obala 4).

Foto: Anđela Šćepanović / Radio Val

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Održana Zimska strka - Prva ovogodišnja trail utrka u Veloj Luci

Protekle subote, 13. siječnja je održana Zimska strka, prva ovogodišnja trail utrka u Veloj Luci. Stazu dugačku oko 7km kroz prirodu i maslinike je trčalo i šetalo 42 natjecatelja i natjecateljica. Prvi na cilj s vremenom od 00:38:28 je stigao Leo Zlokić, samo sekundu nakon njega je stigao Tonči Borovac, […]