Pučka komedija na luškom dijalektu i očuvanje veloluškog govora

Administrator

Tonči Surjan Trofo, osnivač i vlasnik lokalnog velolučkog radija Val, također je predsjednik udruge Velolučki pučki teatar osnovane 2007. godine nakon višegodišnjega prekida djelovanja kazališnih amatera u Veloj Luci.

Cilj rada udruge je promicanje kazališnog amaterizma, njegovanje i očuvanje veloluškog govora kao i okupljanje mladih. Repertoar kazališta temelji se na pučkoj komediji na luškome dijalektu što je vodilo adaptiranju postojećih djela na lokalni govor i u lokalni kontekst, izvođenju djela već otprije poznatih lokalnih autora poput Ive Cetinića Parona, ali i nastanku novih komedija prije svega iz pera Tončija Surjana Trofe.

Cilj rada udruge je promicanje kazališnog amaterizma, njegovanje i očuvanje veloluškog govora kao i okupljanje mladih. Repertoar kazališta temelji se na pučkoj komediji na luškome dijalektu što je vodilo adaptiranju postojećih djela na lokalni govor i u lokalni kontekst, izvođenju djela već otprije poznatih lokalnih autora poput Ive Cetinića Parona, ali i nastanku novih komedija prije svega iz pera Tončija Surjana Trofe.

DILETANTI

Diletanti su prva predstava koju je autorski i režijski posve samostalno kreirao Tonči Surjan Trofo kako bi podsjetio na prvu predstavu velolučkih amatera Začarani ormar izvedenu 1911. godine. Komedija tako duguje svoj naslov stotoj obljetnici domaćeg kazališnog amaterizma jer je izvedena 2011. godine.  

Jure i Nada imaju tridesetogodišnju kćer Petru koja nikako da se uda i oni su zbog toga jako nezadovoljni. Udvaraju joj dvojica lokalnih starih momaka – Stipe i Mirko, no ona ne pokazuje namjeru da se odluči  za ijednoga od njih.

Susjed Mate je relativno imućan čovjek koji sve (od posla za sina do građevinskih dozvola) dobiva podmićivanjem utjecajnih ljudi. Tako je podmitio i Miju Privarančeca (nom parlant odnosno ime sa značenjem!) koji je uhićen u policijskoj antikorupcijskoj akciji. Inspektor Skok iz Zagreba je došao ispitati Matu jer su pronađeni i neki njegovi tragovi u toj korupcijskoj aferi, no Mate sve negira.

Ispostavi se da se inspektor Skok i Petra otprije poznaju preko Facebooka i kada je on došao tu, njih dvoje su se prepoznali i shvatili da se vole. Kasnije se slavi stoti rođendan dida Pere koji ima nadimak Diletant zato jer se rodio tijekom prve domaće amaterske predstave na koju je njegova mama išla te večeri. Na proslavi inspektor objavljuje da ženi Petru i da je vodi u Zagreb. Daje se naslutiti da se susjed Mate prestao baviti mutnim poslovima jer je shvatio da može biti otkriven i uhapšen. Ne znamo je li se to hapšenje u nekom trenutku i dogodilo.

U komadu se koriste motivi iz lokalne kazališne povijesti, a središte radnje je zapravo proslava Perinog stotog rođendana koja se održava toga dana u predvečerje. Prije same proslave, tijekom dana, svjedočimo uobičajenim situacijama iz života na otoku: razgovorima, prepirkama i podbadanjima između susjeda, obiteljskim problemima te  kojekakvim poštenim ili nepoštenim poslovima mještana. 

Očiti su i različiti generacijski pogledi na svijet i običaje. Tako Petra na bakinu opasku da je ona u njezinim godinama već imala troje djece kaže da su ta vremena prošla. Ignorira inzistiranje roditelja da se konačno uda i odbija odlučiti između svoja dva lokalna prosca. Djed također priča o tome kako je nekoć bilo i hvali prošla vremena. Kazališni amateri su zabavljali ljude i okupljali ih oko svojih predstava. Nije bilo ni televizije ni struje i ljudi su drugačije popunjavali vrijeme, a danas je odmah panika ako nema struje jer ne radi ni televizor ni računalo, a ni mobitel. Didova poruka je da su smijeh i ljubav najbolji recepti za dug život.


I drugi indikatori pokazuju promjene u životu u malom otočkom mjestu te impliciraju da su novi običaji, razmišljanja i prakse već uvelike zavladali u tradicionalnoj sredini. Spominju se tako skupljanje boca i njihovo prodavanje u dućanu po pedeset lipa, korištenje tehnologije (mobiteli, računala, Internet, Facebook), korupcija odnosno podmićivanje državnih službenika radi zapošljavanja i građevinskih dozvola, činjenica da vlada recesija te da valja štedjeti, zatvor Remetinec, kloniranje, spoznaja da žena može dobiti dijete i bez trudnoće.

Iako autor ne iskazuje direktno stav prema svim tim promjenama, jasno je da postoji barem simpatija, ako već ne i žaljenje za starim vremenima. Očito je da se novotarije promatraju kao nešto nepoželjno, ako već nisu okarakterizirane kao loše ili zle. Loše je da tridesetogodišnja djevojka još nije udana, a svakako je moralno neispravno služiti se vezama i podmićivanjem kako bi se došlo do posla ili do nekog dokumenta. No kraj komedije donosi ravnotežu. Djevojka se udaje, ali odlazi s mužem u Zagreb i napušta otok. Pokvareni Mate će morati prestati podmićivati i morat će se okrenuti poštenju makar i zato što se boji da ga ne uhapse.

Ne postoji jasna polarizacija likova odnosno crno-bijela karakterizacija. Možda se jedino Mate sasvim jasno prokazuje kao negativac dok su svi ostali dosta realistično prikazani i s pozitivnim i s negativnim stranama. Donekle je za autora tipičan lik bake Mare. Starija žena se u Surjanovim komedijama često pojavljuje kao ironični komentator zbivanja. Gotovo uvijek slabije čuje, ali komentarima pogađa „u sridu“.

Specifičnost je komedije Diletanti njezina autoreferencijalnost odnosno činjenica da kazališna predstava/drama govori o samom kazalištu te da je posvećena stotoj obljetnici proslave domaćega kazališnog amaterizma. Naravno, to se očituje u priči koju na proslavi priča djed Pere.

Zanimljivo je i to da se na kraju komada baba Mare obraća direktno publici te je potiče da se veseli s glumcima i zapjeva Večeras je naša fešta. Dakle, razbija se kazališna iluzija i pretvara se u općenarodno veselje. To ukazuje na funkciju kazališta na otoku i na otočke običaje, a moglo bi se reći da upućuje i na ritualno značenje kazališta, dakle na činjenicu da je, prema nekim teorijama, kazalište i nastalo iz svetkovina i slavlja na kojima je sudjelovala cijela zajednica. 

© Ozana Iveković, KAZALIŠTE.hr, 22. prosinca 2022.

Feljton Kazališni amaterizam sufinanciran je sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije

Izvor: kazalište.hr

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Međugeneracijska napetost i sukobi tradicionalnih i suvremenih vrijednosti

Feljton Kazališni amaterizam: Pučke komedije Tončija Surjana Trofe: Nadalina i drugi dio drame Diletanti (2. dio) NADALINA Surjan je napisao taj komad inspiriran lokalnim događajem iz osamdesetih godina 20. stoljeća. Naime, dvije obitelji koje su dijelile zajedničko dvorište su se posvadile, a sukob je kulminirao svađom oko stupa za vješanje rublja. Tekst je kasnije […]