„Da bi naša vala sjala“ – Velolučani čistili podmorje Vele Luke

Administrator

Protekle nedjelje je u organizaciji DSRR Zubatac Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka održana ekološka akcija „Da bi naša vala sjala“. Riječ je o akciji koja se svake godine u lipnju održava u Veloj Luci, a kojom se čisti podmorje Vele Luke. Volonteri DSRR Zubaca i mještani Vele Luke već tradicionalno godinama sudjeluju u ovoj akciji izvlačeći velike količine otpada iz mora.  Već treću godinu za redom ovoj akciji su se pridružili i ronioci DPS Zagreb u suradnji sa Diving Triporte.

U nedjelju se čistilo podmorje uvale Gradina i Zubaća vala, te podmorje Vele Luke, a iz mora je izvađeno oko 6 kubika otpada. Među otpadom je bilo najviše akumulatora, guma, stakla, plastike i cijevi. 

Kao i svake godine Komunalne djelatnosti d.o.o. su pružile veliku potporu ovoj akciji, odnoseći otpad na odlagalište otpada, a ove godine su bili i pomoć na moru sa svojom brodicom namjenjenom za ovakve akcije.

Podizanje svijesti o očivanju okoliša i mora već u ranoj dobi

Osim čišćenja podmorja, već treću godinu za redom je održana i ekološka radionica za djecu u suradnji sa Udrugom Miki Trasi iz Vele Luke i DPS Zagreb, a s ciljem podizanja svjesti o očuvanju okoliša i mora već u ranoj dobi. Kroz ovu radionicu, djeca su mogli poslušati koliko je važno paziti na more i prirodu, o važnosti savjesnog odvajanja otpada, a na žalost imali su prilike vidjeti na licu mjesta kakav se sve otpad izvlači iz mora. Slušali su o osnovama SCUBA ronjenja, upoznali su se sa korištenjem ronilačke opreme, disanje uz pomoć regulatora i boca s kisikom koji se koriste pri ronjenju,  a osim toga su ove godine imali i priliku zaploviti u staroj tradicionalnoj gajeti koja već godinama sudjeluje u čišćenju podmorja Vele Luke. Također su sva djeca dobili poklone, tj. ronilačke maske i prigodne majice.

Iz mora izvičeno oko 6 kubika otpada

Morsko plave majice s logom akcije dobili su i svi ostali sudionici akcije čišćenja podmorja.
Za sve sudionike organiziran je i  zajednički ručak u restoranu Dalmacija gdje su dogovorene i neke nove akcije čišćenja.
Unatoč podatku da je iz mora izvučeno oko 6 kubika otpada, što nije malo, raduje nas činjenica da je ipak u odnosu na prethodne godine količina izvađenog smeća iz mora manja. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti. More je neprocjenjivo prirodno dobro od kojeg ovisi opstanak čovječanstva, a mi, kao sadašnja generacija, imamo odgovornost da ga očuvamo čistim za buduće naraštaje.
Samo kroz zajednički napor i odgovoran odnos prema moru možemo osigurati da buduće generacije uživaju u njegovim blagodatima.

Ova akcija je održana uz potporu Županijske Lučke Uprave Vela Luka, Turističke zajenica Dubrovačko Neretvanske županije i INA-e.  Te uz medijsku potporu lokalnih radio postaja – Radija Val i Radija M.

DSRR Zubatac

No Images found.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Održana tradicionalna veslačka Ragata sv.Ivana 2024.

Prema programu kulturno zabavnih događanja Luško lito 2024., jučer je u Veloj Luci održana tradicionalna veslačka Ragata sv.Ivana, koja je bila posvećena tragično preminulom veslaču Stipi Trojanoviću. U tradicionalnoj veslačkoj ragati u čamcima s četiri veslača i kormilarom veslalo je 10 veslačkih posada u dvije trke. U glavnoj trci veslalo je […]