Održana tradicionalna veslačka Ragata sv.Ivana 2024.

Administrator

Prema programu kulturno zabavnih događanja Luško lito 2024., jučer je u Veloj Luci održana tradicionalna veslačka Ragata sv.Ivana, koja je bila posvećena tragično preminulom veslaču Stipi Trojanoviću. U tradicionalnoj veslačkoj ragati u čamcima s četiri veslača i kormilarom veslalo je 10 veslačkih posada u dvije trke.

U glavnoj trci veslalo je 5 seniorskih veslačkih posada i to: Posade pod nazivom: PALI SMO SASVIN,  Torcida,  Concept2, Medvjedići  i Ošjak.U maloj trci veslale su seniorke, kadeti i kadetkinje u posadama pod nazivom: Bukva i Trije, Prgave, Strelke, Butargani cipli i Japam.

Pobjednici veslačke ragate je posada pod nazivom Concept 2 u kojoj su veslali Vito Prižmić,  Lenko Dragojević, Toni Cetinić, Frano Usmiani te kormilar Goran Zlokić.   Drugi su posada Ošjak, a treći Medvjedići.   Četvrti su na cilj doveslali posada Pali smo sasvin, a peti Torcida. Concept2 kao pobjednici regate dobili su zlatne medalje, pehar pobjednika, lovorov vijenac i tradicionalno pečenog kozlića.  Posada Ošjaka kao drugi dobili su srebrne medalje i večeru u konobi Stari ribar.Posada Medvjedići kao treći dobili su brončane medalje i bon od 50 eura kojega mogu iskoristit u mesnici Pivac.

U prvoj trci veslale su seniorke, kadeti i kadetkinje, a pobjednici su mlada posada Butargani cipli u kojoj se veslali Nikola Franulović, Mateo Žanetić, Mateo Oreb, Petar Marinović i kormilar Marko Oreb. Druge su ženska posada Prgave, a treće Strelke. Četvrti su kroz cilj prošli posada Japam, a pete su bile posada Bukva i trije.                                                                                                         

Posada Butargani cipli koja je prva prošla kroz cilj u ovoj trci dobili su zlatne medalje i večeru u konobi Stari ribar. Posada Prgave koje su druge prošle kroz cilj u ovoj trci dobile su srebrne medalje i pršut. Posada Strelke, koja je prošla treća kroz cilj dobili su brončane medalje.

Na kraju ragate veslači i veloluška Torcida su paljenjem baklji odali počast preminulom Stipi Trojanoviću.            

             

Pehar pobjednicima, zlatne medalje i nagrade uručila je općinska načelnica Katarina Gugić. Medalje i nagrade ostalima uručili su Anito Šeparović predsjednik  VK Ošjak i  Nikša Prižmić dugogodišnji veslač i član VK Ošjak.  

Proglašenje pobjednika i dodjela medalja i nagrada održana je na pozornici na Maloj rivi u centru mjesata nakon završekta nogometne utakmice Hrvatska Italija.

Tijekom ragate članovi udruge Luško lito su za sve posjetitelje na Maloj rivi pripremali i djelili pečene i frigane sardele, a udruga Liga protiv raka su pripremali pršurate, a prilhod je namjenjen u humanitarne svrhe, a Torcida je imala svoj štand.

Ragatu su iz Vele rive i obale, te na moru u svojim plovilima pratili brojni mještani, kao i Narodna glazba koja se nalazila na brodu , a veslanje se moglo pratiti putem direktnog video prijenosa na facebook stranici Radija Val Vela Luka. Program ovogodišnje ragate sa Vele rive vodila je Franka Dragojević, dok je za glazbu na rivi bio zadužen Igor Surjan.

Nakon proglašenja pobjednika na Maloj rivi je koncert održao Sabioncello bend.

Uz podršku Općine Vela Luka Ragatu sv.Ivana 2024. organizirali su VK Ošjak, Udruga Luško lito uz pomoć Turističke Zajednice i članovi Torcide Vela Luka.

Bila je to još jedna vrlo uspješna tradicionalna veslačka ragata sv.Ivana 2024.

« od 2 »

Fotografije: Anđela Šćepanović

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

U programu Radija Val o programu kulturno zabavnih događanja „Luško lito 2024.“

Gošća u programu Radija Val Vela Luka ovog petka, 28.06.2024. u emisiji „Tko pita ne skita“ bila je Petra Surjan iz Centra za kulturu Vela Luka. Ona je govorila o programu kulturno zabavnih događanja „Luško lito 2024.“ Predstavila je pojedinačno sva događanja, spomenula sponzore i tko sudjeluje u programu, te […]