Božinović: Od ponoći vjerojatno bez propusnica unutar županija

Administrator
Foto: HINA

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio je u subotu da će vjerojatno doći do ublažavanja restriktivnih mjera navevši kako bi se od ponoći moglo odobriti kretanje unutar županija bez propusnica.

„Neke mjere će se modificirati, recimo, prije svih ove s e-propusnicama. Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. U svemu tome treba voditi računa o specifičnosti svake županije i epdemiološke situacije. Mislimo da to u ovom trenutku možda ne bi bio prevelik rizik, jer svako popuštanje nosi sa sobom rizik povećanja broja oboljelih”, rekao je Božinović za N1.

No, poručio je, ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna. To znači da, kada se nešto popusti, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje broja oboljelih i onda ići dalje ili se vraćati na početak.

Božinović je istaknuo da će Vlada sve mjere donositi u dogovoru s epidemiolozima. Naveo je i da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji one će se će se moći produžiti za sedam ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU, a ostaje na mjesec dana i odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja, kazao je.

“Nema potrebe da se na granicmaa čeka skupljanje 50 ili 100 kamiona, to sad može ići brže, a policija će to kontrolirati. Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, rekao je Božinović upozorivši na važnost držanja fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost zaraze koronavirusom.

 Božinović je istaknuo da se epidemiološka situacija u odnosu na prošli tjedan – kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, nije pogoršala.

Autor: HINA

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Komunalne djelatnosti: Nepropisno odlaganje otpada

Djelatnici Komunalnih djelatnosti d.o.o. prethodnih dana uočili su u spremniku miješanog komunalnog otpada u Ulici 5 (kraj bivšeg disco kluba) nepropisno odložen građevinski otpad. Ovim putem upozoravamo neodgovorne pojedince da prestanu sa odlaganjem ostalih vrsta komunalnog otpada u spremnike predviđene za odlaganje miješanog komunalnog otpada kao i odlaganje ovakvog otpada […]