Sedmo izdanje gastro manifestacije “Stajun od lumblije“ otvoreno je radionicom „Male tajne za najbolju lumbliju“ u kuharskom praktikumu Srednje škole Vela Luka

Administrator

Uvodno je okupljene ispred Udruge maslinara Vela Luka pozdravila Barbara Mirošević, uslijedila je prezentacija izrade lumblije prema tradicionalnom receptu zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koju su predočile nositeljice oznake, Leonida Grbin i Katarina Surjan. Na radionici su bili prisutni i članovi žirija s natjecanja za „Zlatnu lumbliju“ te Lidija Ercegovac iz certifikacijskog tijela koje vrši kontrolu sukladnosti za zaštićenu oznaku koja je rekla nešto više o propisanoj proceduri i uvjetima koje treba zadovoljiti proizvođač lumblije koji želi ući u sustav kvalitete i ovaj proizvod ponuditi na tržištu pod zaštićenim nazivom – lumblija.

U opuštenoj atmosferi razmjenjivala su se iskustva i male tajne koje domaćice godinama primjenjuju kako bi svoje lumblije doveli do one najbolje. Ugodno druženje nastavljeno je uz degustaciju omiljenog kolača i razmjenjivanje recepta što je ujedno pružilo najbolji uvod u događaje koji su pred nama, a koliko se dobro znanje prenijelo na polaznike radionice doznati ćemo u petak na središnjem događaju u sklopu kojeg biramo onu „zlatnu“, prijave su u tijeku a dostupnih mjesta još je malo, stoga požurite i prijavite se.

Tekst i foto: CZK Vela Luka

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Održano predavanje „Varenik-tajne veza vina i lumblije“

U sklopu manifestacije „Stajun od lumblije“, jučer je u vijećnici Općine Vela Luka održano predavanje „Varenik-tajne veza vina i lumblije“ predavača na vinskoj akademiji Krune Filipovića. Ispred organizatora, okupljene je uvodno pozdravio Dorjan Dragojević, direktor Turističke zajednice Vela Luka. Na predavanju su se mogle čuti zanimljive činjenice o vareniku-reduciranom grožđanom […]