Uvodno je okupljene ispred Udruge maslinara Vela Luka pozdravila Barbara Mirošević, uslijedila je prezentacija izrade lumblije prema tradicionalnom receptu zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koju su predočile nositeljice oznake, Leonida Grbin i Katarina Surjan. Na radionici su bili prisutni i članovi žirija s natjecanja za „Zlatnu lumbliju“ te Lidija Ercegovac iz certifikacijskog tijela koje vrši kontrolu sukladnosti za zaštićenu oznaku koja je rekla nešto više o propisanoj proceduri i uvjetima koje treba zadovoljiti proizvođač lumblije koji želi ući u sustav kvalitete i ovaj proizvod ponuditi na tržištu pod zaštićenim nazivom – lumblija.
U opuštenoj atmosferi razmjenjivala su se iskustva i male tajne koje domaćice godinama primjenjuju kako bi svoje lumblije doveli do one najbolje. Ugodno druženje nastavljeno je uz degustaciju omiljenog kolača i razmjenjivanje recepta što je ujedno pružilo najbolji uvod u događaje koji su pred nama, a koliko se dobro znanje prenijelo na polaznike radionice doznati ćemo u petak na središnjem događaju u sklopu kojeg biramo onu „zlatnu“, prijave su u tijeku a dostupnih mjesta još je malo, stoga požurite i prijavite se.
Tekst i foto: CZK Vela Luka