Luški običaji: Svi sveti

Administrator
Foto: Anđela Šćepanović

Sve do sredine 19. st. Lučani su Sve svete slavili kao svoje zaštitnike, središnji godišnji blagdan. Bio je to blagdan u punom smislu te riječi. Dan u kojem se oblačila svečana roba, pripremao blagdanski objed s pečenim mesom na stolu (u vremenima kad je meso bila iznimka, a ne pravilo). Dan kad se prvi put kušalo mlado vino i lumblije, jedinstveni obredni kolač. Ujutro bi se dica rastrčala svojim kumovima s kolindama (pijat s lumblijom, mindelima, suhim smokvama…) u rukama, potvrđujući tako iznimnu važnost tih međuljudskih veza.

Foto: Anđela Šćepanović


I dok je tako prvi dio dana proticao blagdanski raskošno i obilno (i nisu ga zaludu nazivali nekoć: “Prvi Božić”!), okrenut isključivo živima i životu, poslijepodne tog istog dana događao se nagli zaokret. Najednom su se sve misli usmjeravale mrtvima, a pogledi prema groblju sv. Roka. Župnik će poslije blagdanske Večernje mise, svući bijeli i obući crni pluvijal, započinjući Večernju misu za mrtve. Nasred crkve postavit će se katafalk i formirati povorka prema groblju.

Sve do 1940. i posvećenja nove, postojeće oktogonalne kapele sv. Roka, ta je povorka dolazila do stare, jednostavne pravokutne crkvice, koja nije bila smještena na mjestu postojeće nego pored. Naime, nekoć je najstarije groblje činilo tek lijevu polovicu današnjeg starog groblja i ta se stara kapela nalazila u njegovom prividnom središtu. Sve do izgradnje mrtvačnice 1890-ih, koju vidimo na dijelu priložene razglednice prislonjenu uz sami gornji zid, stara kapela je služila i kao mrtvačnica. Priložena fotografija dokumentira izgled groblja 1930-ih. Uz staru kapelu i mrtvačnicu, može se uočiti i početak gradnje nove oktogonalne kapele.

Vjerujemo da će vam za oko zapeti i vinogradi koji okružuju groblje i stvaraju jedinstveni ambijent suživota života i smrti, što i jest specifičnost današnjeg dana.

Izvor: Udruga Lanterna Vela Luka

Više o Svisvetskim običajima možete pročitati u Lanterni 2 – Časopisu za kulturu, članak: Sunce na stolu – Svisvetski običaji na završetku toplijeg dijela godine otoka Korčule . Autor: Tonko Barčot.

Časopis Lanterna je dostupan na portalu Hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa Hrčak.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

FOTOGALERIJA: Sv. Rok u noći

Pogledajte galeriju fotografija kako je izgleda groblje Sv. Roka u noći na blagdan Svih svetih. Foto: Anđela Šćepanović