Kamen po kamen – kameno naselje

Administrator
Foto: Anđela Šćepanović

Vela Luka krije brojne talente, a umjetnost je polje kojim se zaista možemo pohvaliti. Brojni Velolučani su na tom području izgradili svoju karijeru, ali ipak veći je broj onih koji pomalo stvaraju svoju umjetnost i često ne budu otkriveni.

Među brojnim talentima Vele Luke je i mlada Velolučanka Anamarija Šeparović. U očevoj radioni je pronašla kliješta kojima se kao mala nekada igrala, uzela ih u ruku i promislila što s njima…

I tako je krenula njezina umjetnost i stvaranje. Pomalo je skupljala kamenčiće koje je oblikovala pomoću tih kliješta i počela stvarati malu kamenu kućicu, pravi mali dalmatinski suvenir. Tako je dobila i ideju da prijateljici za rođendan pokloni dar kojeg je sama ručno izradila. Sjetila se da joj je nekada davno i brat radio takve kućice što joj je dodatno potaklo maštu.

Nakon napravljenih nekoliko manjih kućica, pronašla je jednu veću kamenu ploču na kojoj je počela raditi luški “kortel”, mašta je sve više radila, ideje su se stvarale, to više nije bio samo jedan kortel,  prijatelji, poznanici i obitelj su pratili njen rad i pomagali joj sa savjetima. Veliku ulogu je tu imala i njena majka koja i sama radi s kamenom, ali njen interes su “velike kuće”.

Anamarija je dobila kćer što je natjeralo da pauzira sa svojim radom, ali kada je njena kćerka malo porasla, zajedno su radile s kamenčićima. I  tako 4 godine, rezultat je postao vidljiv, Anamarija je napravila pravo malo naselje u kamenu.  Sjetila se vremena prije 4 godine, ni na kraj pameti joj nije bilo u što će se njen “kortel” pretvoriti, u jedno pravo umjetničko djelo.

Kameno naselje je sastavljeno s nešto više od 6000 kamenčića, a svaki kamenčić je Anamarija ručno isklesala. Ima svoj kortel, volat, kućicu, vrt, pa čak i crkvu. Osim kamena tu je iskoristila još neke pomoćne materijale poput fimo mase, žice i spužve, ali njeno umjetničko djelo se u većinskom djelu sastoji od kamena.

Četiri godine rada su uredile plodom i još jedna Veloluška umjetnica je pokazala svoj talent.

Sada slijedi odmor, a nakon odmora, vjerujemo da će Anamarija nastaviti svoj rad, te stvarati nova umjetnička djela iz kojih se vidi da su zaista rađena s velikim trudom i ljubavi.

Tekst: Anđela Šćepanović

Foto: Anđela Šćepanović

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Vela Strka u Veloj Luci

Gosti u programu Radija Val Vela Luka, ovog petka 4. rujna, u emisiji „Luški petak“, bili su Marko Herman, predsjednik Trail i treking kluba Strka iz Solina, Frano Vlašić član HPD Mareta i Dorjan Dragojević direktor Turističkog ureda TZ Vela Luka. Povod razgovora bila je organizacija trail utrke Vela Strka, […]