Pregled dnevnih vijesti iz svijeta – 08.03.2023

Administrator

TBILISI – Prosvjednici u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji bacali su benzinske bombe i kamenje na policiju u utorak navečer nakon što je parlament dao svoju početnu potporu nacrtu zakona o “stranim agentima” za koji kritičari kažu da predstavlja korak prema autoritarizmu. Policija u središtu glavnog grada Tbilisija upotrijebila je vodene topove i suzavac u pokušaju rastjerivanja tisuća prosvjednika, koji strahuju da bi nacrt zakona mogao naštetiti nadama južnokavkaske zemlje za članstvo u Europskoj uniji. Zakon, koji podržava vladajuća stranka Gruzijski san, zahtijevao bi od svih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registriraju kao “strani agenti” ili bi se suočile sa znatnim novčanim kaznama. Kritičari su rekli da to podsjeća na zakon iz 2012. u Rusiji koji se od tada koristi za suzbijanje neistomišljenika. 

WASHINGTON – Novi obavještajni podaci koje su pregledali američki dužnosnici sugeriraju da je prošlogodišnji napad na plinovod Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, objavio je list The New York Times u utorak. Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ili najviši ukrajinski dužnosnici, niti da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade, objavio je list navodeći američke dužnosnike. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće, a američki dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Predstavnici Kijeva i Moskve također nisu bili dostupni. SAD i NATO napade na plinovod u rujnu 2022. nazvali su “činom sabotaže”, a Moskva je optužila zapad i pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede neovisnu istragu.

WASHINGTON – Sjedinjene Države su u utorak napravile važan korak prema zabrani veoma popularne aplikacije TikToka putem projekta koji ima potporu Bijele kuće, u prilikama kada raste nepovjerenje Zapada prema kineskoj društvenoj mreži. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u priopćenju da je “pljeskom” dočekao nacrt zakona koji je tog dana upućen u Kongres, a među ostalim omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka.

STOCKHOLM – Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je u utorak nastavak pregovora s Turskom o pristupanju Švedske i Finske toj organizaciji, spomenuvši “napredak” u tom pitanju koje Ankara blokira. Dovršiti ulazak dviju nordijskih zemalja je “najvažnija zadaća i postižemo napredak”, istaknuo je čelnik NATO-a koji do srijede boravi u Švedskoj, na tiskovnoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

CIUDAD DE MEXICO – Dvojica od četvero Amerikanaca, koje su u petak u sjeveroistočnom Meksiku oteli naoružani napadači, pronađeni su mrtvi, a dvoje preživjelih vratilo se u Sjedinjene Države, priopćila je lokalna vlada u utorak. 

VATIKAN – Imenovanjem žena na odgovorne dužnosti u Vatikanu papa Franjo pomiče granice, ali reforme se sukobljavaju s mentalitetom sustava koji je u svojoj biti patrijarhalan. S najmanjom državicom svijeta ponajprije se povezuju švicarski gardisti u šarenim odorama i kardinali, a žene su po strani. No sve više žena zapošljava se u njezinoj upravi. Ekonomistice, tajnice, povjesničarke, arhivistice: u 2022. njihov udio među zaposlenima bio je 26,1 posto, a tek 19,3 posto bilo ih je u 2013., pokazuje anketa austrijske novinarke Gudrun Sailer objavljena u utorak u Vatican Newsu. Premda takva promjena nailazi na pozitivan odjek u javnosti, desetak djelatnica koje su htjele ostati anonimne rekle su u razgovoru za AFP da još nailaze na protivljenje i omalovažavanje, napose među svećenstvom.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Proračun Općine Vela Luka u malom za 2023. godinu

Na službenim stranicama Općine Vela Luka je dostupan “Proračun u malom za 2023. “ – vodič za građane koji na jednostavan način približava uvid kroz stanje financija Općine Vela Luka. Vodič možete preuzeti na sljedećem linku: PRORAČUN U MALOM ZA 2023. GODINU Ili posjetiti internet stranice Općine Vela Luka.