Uputa pomorcima u svrhu oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak

Administrator
Foto: Pixabay

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je uputu kojom se priznaju dani plovidbe i dani putovanja koje bi pomorac ostvario temeljem uobičajenog godišnjeg rasporeda rada.

Obzirom da su pomorci u međunarodnoj plovidbi dužni prijaviti porez na dohodak ukoliko su proveli manje od 183 dana u radnom odnosu van Republike Hrvatske a slijedom utjecaja krize koju je prouzrokovao koronavirus zbog čega je došlo do poremećaja u pomorskom prometu, većina pomoraca nije u mogućnosti ostvariti planirani broj dana u plovidbi te su došli u nezavidan položaj.

Sukladno danoj uputi pomorcima koji plove u međunarodnoj plovidbi u broj potrebnih 183 dana računaju se i dani provedeni na liječenju od posljedica epidemije koronavirusa, odnosno dani provedenu u izolaciji, samoizolaciji ili karanteni. Osim toga, priznaju se i dani koji nisu ostvareni zbog poslovno uvjetovanih razloga kao i dani boravka pomoraca na brodu u situacijama kada je nastupio prekid ugovora o radu, a pomorac nije bio u mogućnosti iskrcati se s broda.

Cjelokupan dokument dostupan je ovdje.

Izvor: koronavirus.hr

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Cijela Dubrovačko-neretvanska županija jedna zona, propusnice potrebne samo za putovanje u drugu županiju

S obzirom na relativno povoljnu epidemiološku sliku u DNŽ, Stožer civilne zaštite DNŽ uputio je prema Nacionalnom stožeru prijedlog mjera u kojima se tražilo očitovanje o mogućnostima i vremenskom okviru ukidanja trenutne tri zone, odnosno proglašenju cijele DNŽ jednom zonom unutar koje nije potrebna propusnica za slobodno kretanje. Nastavno na […]