Leon Lučev održao radionicu u Ambalaži

Administrator

Ovog vikenda udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke, ugostila je jednog od najtraženijih i najnagrađivanijih domaćih glumaca, člana ansambla HNK Rijeka, Šibenčanina Leona Lučeva. Lučev je u društvu svoje partnerice Jelene Graovac prilikom trodnevnog i svog prvog posjeta Veloj Luci, u Ambalaži odradio 7-satnu radionicu s grupom od 15ak djece osnovnoškolskog uzrasta. Ideja o Suradnji s Lučevom u Udruzi je nastala još prije, a realizirana je uz pomoć Nine Violić, velolučanke i poznate hrvatske glumice koja usko suradjuje s Lučevom, a koja je ovog ljeta prilikom posjeta Luci kada je bila gost Udruge prilikom obilježavanja 50.god od Međunarodnog susreta likovnih umjenika, a posjetila je i predstavu naših malih glumaca. Leon Lučev godinama realizira ovakav tip radionica za šire generacije, koje se temelje na jednostavnim glumačkim vježbama u kojima je pojedinac izložen pred okupljenom grupom ljudi s kojima (ne)verbalno dijeli svoje osjećaje i misli. Svaka radionica je, kako kaže Leon, različita onoliko koliko je drugačija okupljena grupa, te mu zato svaka pa tako i ova u Veloj Luci pružila novo iskustvo koje mu je i otvorilo prostor za povratak odnosno nastavak rada s grupom.

Pitali smo Leona i Jelenu da nam kratko opišu njihovo iskustvo s ove radionice.

Leon: Prostor u koji smo došli, dosta neočekivano i intuitivno, odiše nekom iskonskom radničkom čistoćom. Od dočeka, druženja, smještaja i na koncu rada s djecom. Bilo je spontano, gusto i probijajuće raditi s polaznicima dramskog studija. Na trenutke tvrdo otočki, a onda nježno i poletno.

Jelena: Zahvalna sam na bivanju sa svima vama u prostoru kojeg ste kreirali s ogromnom ljubavi. To je prvo što sam osjetila, i na neki način je rad bio lak, lagan, s lakoćom slijediš nešto što je već prisutno. S djecom smo radili tako da smo također osluškivali njihov prostor, koji je njima prirodan, koji je njihov. Iz kojeg mogu gdje žele jer je sve već tu. Postoji. Odveli su nas u mnogo širina. Hvala im, hvala vam. 

Novo i neprocjenjivo iskustvo bilo je svakako i djeci u Luci kojoj je ovo prvi put da kao grupa rade s profesionalcem. Radionica je realizirana u suradnji sa udrugom Miki Trasi koja okuplja veloluške osnovnškolce uzrasta od 9-12 godina. Dramska družina koja je do sad djelovala neformalno u prošloj godini ostvarila je zavidne rezultate i to ne samo na lokalnoj razini svojom cjelovečernjom predstavom, već je i devetogodišnji glumac ove družine, Ivan Žuvela, prošle godine svojim monologom o Teslinom mačku osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju za najbolji dramski izričaj. Kako na otoku ne postoji platforma za razvoj i promicanje dramskog stvaralaštva kod djece i za djecu, a ohrabreni njihovim rezulttima, nedavno je potaknuto osnivanje udruge kao neprofitne organizaicje na čelu s njihovom mentoricom i osnivačem družine, učiteljicom Mirjanom Žuvelom a u partnerstvu s udrugom Lsvl. Radionica s Lučevom obiježila je početak nove radne godine ali i ohrabrila malene glumce u novim i još većim budućim izazovima. Poticanjem dječjeg dramskog stvaralaštva, Vela Luka postaje jedino mjesto na otoku koje nudi i razvija ovakve mogućnosti za djecu. Intencija nam je dugoročno oformiti platformu koja će kontinuirano promicati ovakve aktivnosti za djecu, poticati ih na kreativnost i podržavati u njihovm razvoju. Održana radionica s ne samo profesionalnim glumcem već istinskim umjetnikom i toplim čovjekom pružila je novo i nevjerojatno iskustvo ne samo djeci već i nama odraslima te se nadamo da je ovo tek početak jedne dugoročne suradnje.

Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Najava izleta U susret zdravlju

Gosti u programu Radija Val Vela Luka, ovog petka 5.listopada 2018., u emisiji „Tko pita ne skita“ bili su Dalibor Vlašić predsjednik HPD Mareta i Nikolina Oreb Pučić. Povod razgovora bila je najava za sportsko rekreativnu manifestaciju i pješački izlet na brdo Hum pod nazivom „U susret zdravlju“ kojega organizira […]