HZJZ: upute za ugostiteljske objekte

Administrator
Foto: Pixabay

Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klett) i cattering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi.

 1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
 2. Naručitelj preuzimma kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
 3. Potrebno je osiguurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničennog broja kupaca kako bi se smanjio fizičkki kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
 4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
 5. Ako je moguće,, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najpprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
 7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžb e te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbee između te dvije aktivnosti.
 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
 9. Ako je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavaanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
 11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere naavedene pod točkama 3., 7. i 10.

Izvor: koronavirus.hr

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Dubrovačko - neretvanska županija: Nema novozaraženih, svi nalazi iz Josipovca i doma za starije u Metkoviću negativni

Nema novozaraženih od koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a svi brisevi uzeti jučer iz Centra za rehabilitaciju Josipovac i Doma za starije u Metkoviću su negativni, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako među ukupno 145 nalaza (107 od subote, te 38 koji su […]