Zlatna lumblija i ove godine pripala Lidiji Vlašić

Administrator
Foto: Anđela Šćepanović

U organizaciji Općine Vela Luka, Turističke zajednice i Udruge Maslinara Vela Luka, u petak, 27. listopada u hotelu „Korkyra“ održano je „Natjecanje za Zlatnu lumbliju 2023“, središnji događaj višednevne gastro manifestacije „Stajun od lumblije“.

Bila je to prilika za degustaciju i prezentaciju tradicionalne slastice u posebnom jesenskom ozračju, uz klapsku pjesmu i ples „Mafrinu“.

Najiščekivaniji dio večeri bio je proglašenje „Zlatne lumblije“, titula za koju se natjecalo 15 sudionica, a odluku o najboljoj donio je stručni žiri u sastavu Radenke Barčot kao predsjednice žirija, Iskre Vlašić, Marka Barčota, Mladenke Padovan i gastro blogera Vedrana Boškovića.

Prema riječima žirija kvaliteta prijavljenih lumblija bila je na zavidnom nivou i malene su nijanse presudile konačni poredak. Treće mjesto, osvojila je Leonida Grbin, drugo mjesto Branka Đuderija, dok je ????„Zlatnu lumbliju 2023“ ispekla Lidija Vlašić, ujedno i pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja.

I ove godine ocjenjivala se kreativnost i biralo najljepše uređeno izložbeno mjesto, a nagradu u ovoj kategoriji osvojila je Srednja škola Vela Luka, dok je posebnu nagradu za sudjelovanje kao najmlađa natjecateljica u pojedinačnoj konkurenciji dobila Anamarija Franulović.

Uz prezentaciju i degustaciju natjecateljskih lumblija posjetitelji su imali priliku kupiti lumblije zaštićene oznakom zemljopisnog podrijetla OPG-Grbin i Branke Đuderije.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli sedmom izdanju „Stajuna od lumblije“. Najprije zahvaljujemo svim natjecateljicama koje su izdvojile svoje vrijeme i odlučile podržati manifestaciju, našem stručnom žiriju koji svake godine obavi nimalo lagan dio posla, klapi „FD Kumpanija“ te folklornoj sekciji „Mala Mafrina“. Dragiši Barčotu koji je i ove godine za sve prijavljene natjecateljice osigurao varenik. Hotelu „Korkyra“ na ustupljivanju prostora za održavanje događaja, kroz koji nas je na sebi svojstven način vodio Darko Dragojević, na čemu mu i ovom prilikom želimo zahvaliti. Srednjoj školi Vela Luka u čijem se prostoru održala radionica, te Leonidi Grbin i Katarini Surjan na prezentaciji izrade. Dječjem vrtiću „Radost“ koji se svake godine aktivno priključi i naše najmlađe od najranije dobi potiče na održavanje tradicije. Caffe baru „Bobovišća“ i Željku Šemanu uz čiju pomoć se održao prvi „Luško-kulinarski kviz“, te zahvaljujemo svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji “Stajuna od lumblije 2023”.

Manifestaciju završavamo u petak 3. studenog u atriju Centra za kulturu, „Slatkim festivalom“ u organizaciji Srednje škole Vela Luka, pozivamo vas da dođete, podržite naše mlade gastro nade i uživajte u pršuratama.

Tekst: Općina Vela Luka

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Polaganje vijenaca povodom blagdana Svih svetih

Predstavnici Općine su u utorak 31. listopada, uoči blagdana Svih svetih položili vijenac i zapalili svijeću ispred Spomen križ obilježja na mjesnom groblju sv. Roka, u znak poštovanja i sjećanja na sve naše pokojne. U svečanom protokolu su sudjelovali predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar, općinska načelnica Katarina Gugić, potpredsjednici Općinskog […]