Za Dan žena otvorena izložba Goblen – Kreativnost u sjeni

Administrator
Izložba Goblen – Kreativnost u sjeni Foto: Anđela Šćepanović

U organizaciji Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke je dana 8.03.2023. godine na Dan žena u prostorijama nekadašnje tvornice limene ambalaže otvorena je izložba Goblen – Kreativnost u sjeni. Izložbu je otvorila predsjednica udruge Franka Škoro koja je svim prisutnima ukratko objasnila zašto baš izložba goblena i istaknula značaj ženskog kreativnog rada i vremena koje su žene ulagale u ovaj medij. Istakla je i simboliku mjesta održavanja izložbe, tvornica koja je nekada nosila ime Ambalaža – 8. mart, upravo jer su većinski dio radne snage u ovoj tvornici bile žene. Također je Franka spomenula još jednu simboliku na Dan žena i ovoj izložbi posvećenoj ženskom stvaralaštvu, a to je vokal Tanja Raič koja je uz pratnju Marka Prižmića Makija na klaviru nastupala u ambalaži. Tanja Raič je prvi ženski vokal koji je nastupio u tvornici limene ambalaže od 2014. godine od kada Udruga tu aktivno djeluje.

Na fotografiji Tanja Raič
Foto: Anđela Šćpanović

Na izložbi je izloženo preko 200 goblena, te pribor i materijal s kojim su se gobleni izrađivali. A izlagalo je oko 60 žena, a među njima i tri muškarca. Većina izliženih goblena su svoj put do ambalaže čekali u šufitima i šupama pomalo već zaboravljeni, ali također ima i onih koji još uvijek ukrašavaju domove velolučana, a također ima i žena koje još uvijek aktivno izrađuju goblene.

Tekst i fotografije: Anđela Šćepanović

Foto: Anđela Šćepanović

GOBLEN – Kreativnost u sjeni

O tempora, o mores!

(O vremena, o običaji!)

U vremenu u kojem imamo sve samo ne vrijeme, u vremenu koje je zaboravilo što je to požrtvovan i strpljiv rad ili pak korisna razonoda, na sve načine treba spasiti od zaborava vještine koje su koliko korisne toliko i dekorativne, vještine ručnog rada.

Goblen je jedan mali dio naše baštine ručnog rada, međutim, ostao je simbol vremena u kojem se znanje prenosilo s koljena na koljeno, u kojem se slobodno vrijeme trošilo u kontemplaciji, druženju i otkrivanju tajni.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća gobleni su bili lajtmotiv uređenja interijera građanskih kuća i stanova da bi kasnije dobili stigmu socijalističkog kiča koja će ih poslati u zaborav. No, današnja moda voli evocirati prošla vremena pa sve što je bilo zaboravljeno ponovno se oživljava u okvirima tzv. retro stila.

Veo zaborava nije prekrio samo goblene nego i većinu segmenata ondašnjeg načina života prema kojem mnoge danas vuče nostalgičan osjećaj. Tanci, serenade,pisma, razglednice i gobleni samo su dio tog života.  Kao da nam moderna vremena nisu donijela, već oduzela, ono što nas čini ljudima, živima. Otuđenje od života, danas možda više nego ikad, upozorava  na vitalnu važnost rada s rukama.

Gobleni su nekada bili ono što su nama danas posteri na zidovima. Oni su u građanska kućanstva donosili djela velikih majstora. Bod po bod u goblenu su nastajale kopije od romantičarskih Constableovih pejzaža do Fragonardovesvima nam dobro poznate Djevojke koja čita, rađenih po poznatimWiehlerovim shemama.

U riznicama naših kućanstava samo rijetki danas drže goblene na zidovima, a većini vlasnika su opterećenje, pa danas spavaju tamo u nekom kutku šupe ili konobe. Tako, izuzetan rad, strpljenje i vrijeme uloženo u njihovu izradu biva nepravedno obezvrijeđeno.

Opravdano se pitamo što je  dovelo do obezvrjeđivanja ovog medija, počevši od negativnih konotacija koje vežemo za modu širokih masa, kao što su:  trivijalnost, isprazna dopadljivost, lišenost kreativne slobode. Pridodajmo tome još  da se općenito ručni rad smatrao domenom žene i nekom vrstom njezine tamnice unutar obiteljskog doma te je kao takav odbačen u jeku emancipacije i oslobađanjem od rodnih stereotipa.Naposljetku, u cjelokupnu jednadžbu treba pridodati i to dragocjeno vrijeme koje današnjim generacijama nekako klizi iz ruku, utrošeno u, ondašnjem čovjeku, nepoznate aktivnosti. Tim spletom društvenih okolnosti amputirali smo se za jedno dragocjeno znanje.

Upravo je to gubljenje znanja i društvene memorije bio povod ovoj izložbi kojoj je cilj podsjetiti  da posjedujemo nešto vrijedno i upozoriti na to kako bismo trebali uložiti napore da neka znanja ne zaboravimo. Ne iz čistog pomodarstva, već iz egzistencijalne nužnosti.

Goblen – kreativnost u sjeni simboličan je naziv izložbe kojim želimo odati priznanje svim Luškama koje su uz sav svoj doprinos našem društvu odvajale vrijeme za kreativan rad. Iz tog razloga ovu smo izložbu organizirali upravo kad slavimo njihov dan.

Često smo bili svjedoci da se kroz povijest svemu što je produkt ženskog stvaralaštva preispitivala vrijednost, svrstavana u drugorazredno stvaralaštvo naspram tzv. visokim umjetnostima. Ta pojava nije vidljiva samo u likovnom stvaralaštvu već i u svim drugim aspektima života. Naspram dominantne muške društvene memorije ne treba zaboraviti ono što su naše majke i bake ostavile u naslijeđe. Jedan dio tog naslijeđa još uvijek vibrira u prostorima u kojima se odvija ova izložba,puna života, Tvornica limene ambalaže 8.mart, čiji naziv podsjeća na to čiji je rad obilježio godine postojanja ove tvornice.

Unutar zidova Ambalaženekada su grmili strojevi, čula se pjesma uposlenih ženaili pak šaputanje najnovije luške glasine. Danas je cijeli taj žamor utihnuo zaboravljen isto kao i društvena memorija žena koje su radile u luškim tvornicama. Danas se unutar tih istih zidova može čuti zvuk giljotine koja siječe kamenčiće za nove mozaike koji kako gobleni bod po bod, tako oni kamenčić po kamenčić, u svom jedinstvu tvore cijelu lepezu motiva i poruka. Kao što nas gobleni dominantno podsjećaju na ženski pečat, tako nas mozaici podsjećaju na onaj muški, u kilometrima meja  koje kamen po kamen čine jedinstvo. Tako su 8. mart, Ambalaža, mozaici i gobleni nama danas podsjetnik da ne zaboravimo ono što je vrijedilo, što nas je stvorilo nama i što nostalgično i nijemo  uzvikuje vapaj, O vremena,o običaji!

Franka Škoro

Foto: Anđela Šćepanović
Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Otvoren ured poduzetničkog inkubatora

Prigodom proslave blagdana sv. Josipa i Dana Općine jučer je u centru Vele Luke službeno otvoren novouređeni poslovni ured Poduzetničkog inkubatora Vela Luka te je tim povodom u Općinskoj vijećnici održana prezentacija do sada provedenih aktivnosti i planova za nadolazeće razdoblje. Među sudionicima ovog događanja bili su: direktorica Centra za […]