Predstavljena je monografija NK Hajduk Vela Luka 1932-2022 autora Ive Maričića Kižeta.

Administrator
Foto: Saša Prižmić

U nedjelju, 16.07.2023. u atriju Centra za kulturu Vela Luka predstavljena je monografija NK Hajduk Vela Luka 1932-2022 autora Ive Maričića Kižeta.

17.07.1932. upisan je u povijest Vele Luke kao trenutak kada je službeno započeo rad nogometnog kluba Hajduk . Nogomet je u Veloj Luci, uz veslanje, najmasovniji i najznačajniji sport koji je odgojio brojne generacije Velolučana.

Autor kroz 13 poglavlja obrađuje nogomet od njegovih početaka u svijetu pa do početaka u Veloj Luci. Posebno je značajno isticanje vremena osnivanja samog kluba i rad i djelovanje tijekom danas pomalo zaboravljenih vremena. Naravno, pri tome su korišteni izvorni dokumenti i fotografije u onolikoj mjeri koliko je to danas sačuvano. Pregledno se donosi popis predsjednika, trenera, poznatijih igrača, ali i svih osoba vezanih uz nogomet. Knjiga je kvalitetno prelomljena, bogato ilustrirana, prvenstveno slikama samih hajdukovaca. Monografiju je likovno oblikovao Saša Prižmić.

Na predstavljanju su sudjelovali dr Nikola Bačić predsjednik kluba u razdoblju 1979-1983, Danko Žuvela trener brojnih generacija igrača Hajduka, Pero Vuletić predsjednik kluba 2001-2003 i 2005-2007, Damir Andreis igrač Hajduka, Rade Jurković potpredsjednik kluba te autor monografije Ivo Maričić Kiže.

Klapa Portun je pjesmom upotpunila predstavljanje, a ulomke iz monografije je čitao Ivan Žuvela.

Monografija NK Hajduk Vela Luka 1932-2022 se može kupiti u mjenjačnici Lida i caffe baru Bobovišća.

Tekst: NK Šime Vučetić

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Luški petak: Vinko Barčot najavio autorsku večer

Gost u programu Radija Val Vela Luka, 21.07.2023. u emisiji „Luški petak“ bio je Vinko Barčot, autor mnogih poznatih pjesama. Povod razgovora bio je 30 godina stvaralaštva ili pisanja pjesama. Vinko je govorio o svom radu, pisanju pjesama, prisjetio se početaka i brojnih nagrada koje je osvojio svojim pjesmama. Najavio […]