Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća

Administrator

Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Vela Luka i blagdana Svetog Josipa, nebeskog zaštitnika naše Općine, održana je u ponedjeljak 18. ožujka 2024. godine u glazbenoj dvorani Osnovne škole Vela Luka.

Svojim dolaskom svečanu sjednicu uveličali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, gradonačelnik grada prijatelja Jastrebarskog Zvonimir Novosel sa svojim suradnicima, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, načelnik Blata Ante Šeparović, načelnik Smokvice Kuzma Tomašić, načelnica Lumbarde Marija Klisura, načelnik Jelse Nikša Peronja, župnik don Hrvoje Katušić, vijećnici Općinskog vijeća, članovi Županijske skupštine, predstavnici političkih stranaka, ravnatelji ustanova, nekadašnji dužnosnici općine Vela Luka, te dobitnici javnih priznanja.

Sjednica je započela pjesmom „Jo da mi je“ Izvora Oreba u izvedbi mješovite klape FD Kumpanija, uslijedila je himna nakon koje je sjednicu službeno otvorio i nazočne pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar U nastavku programa održana je video projekcija svih važnijih događanja u protekloj godini, nakon čega se prisutnima obratila načelnica Katarina Gugić, pritom istaknuvši najznačajnije aktivnosti te izrazivši zahvalu svima koji su Općini pomogli u radu, a naposljetku je čestitala ovogodišnjim dobitnicima općinskih priznanja.

Nakon izlaganja općinske Načelnice, skupu su se pozdravnim govorom obratili gradonačelnik Trogira Ante Bilić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Prigodnim i pozdravnim govorom nazočnima se potom obratio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, osvrnuvši se pritom na realizirane općinske projekte, posebno naglašivši nedavno završeni Pomorsko-putnički terminal koji je krenuo dok je obsnašao premijersku dužnost, istaknuvši njegov značaj za otočno stanovništvo, kao i značaj te mogućnosti koje pružaju financiranja iz EU fondova.

U nastavku sjednice dodijeljene su plakete najuspješnijim sportašima Vele Luke u protekloj godini. Najboljim sportašem u 2023. godini proglašen je Vito Prižmić, za zapažene rezultate u veslanju u seniorskoj konkurenciji i na državnoj razini. Plaketu Općinskog vijeća preuzeo je njegov trener Tino Dragojević, dok se Vito Prižmić obratitio putem video veze.

Najuspješijom sportskom ekipom Vele Luke u 2023. proglašena je kadetska ekipa Stolnoteniskog kluba Lučica, u sastavu: Ema Šeparović, Romea Matas i Antea Tasovac, za postignute zapažene rezultate na svim razinama stolnoteniskih turnira, kako u ekipnoj tako i u pojedinačnoj konkurenciji.

Uslijedila je podijela javnih priznanja za izvanredna postignuća u protekloj godini i dugogodišnje javno djelovanje. Javno priznanje za kolektivno izvanredno postignuće dodjeljeno je Šahovskom klubu Vela Luka, za postignute zapažene rezultate i kvalitetan rad s mladima. Javno priznanje preuzeo je predsjednik kluba Marjan Franulović.

Javno priznanje za dugogodišnje javno djelovanje pravnim osobama za najmanje 30 godina uzornog kontinuiranog djelovanja na području općine dodjeljeno je „Vaterpolo klubu Vela Luka“ za njihov 70 – godišnji rad, sportska postignuća i promociju Vele Luke. Javno priznanje preuzeo je predsjednik kluba Ivan Žuvela.

Javno priznanje za dugogodišnje javno djelovanje fizičkim osobama za najmanje 40 godina uzornog kontinuiranog djelovanja na području općine dodjeljeno je Arminiji Šeparović – za njezin dugogodišnji volonterski humanitarni rad i humana djela.

Javno priznanje za dugogodišnje javno djelovanje fizičkim osobama za najmanje 40 godina uzornog kontinuiranog djelovanja na području općine dodjeljeno je i Zoranu Miroševiću za njegov humanitarni i volonterski rad u društvenom životu mjesta.

Ove godine po prvi puta dodjeljeno je priznanje za dugogodišnje javno gospodarsko djelovanje. Odlukom općinske načelnice, a temeljem pristiglih prijedloga, ovogodišnji laureat je Kamp Mindel koji je nedavno obilježio 40 godina kontinuiranog rada. Priznanje je preuzela Anamarija Maričić.

Grb Općine Vela Luka, na prijedlog Načelnice dodjeljen je vrhunskom glazbenom umjetniku koji je proteklih desetljeća svojim radom i uspjesima zadužio rodnu sredinu trajno pronoseći njezino ime, Vinku Barčotu. Grb općine Vela Luka dodijelio se dosad tek dvaput, iznimno za velike godišnjice najvećih i najzaslužnijih luških umjetnika.

Počasnim građaninom Vele Luke, na prijedlog načelnice Katarine Gugić, proglašen je Ante Gelo za izniman doprinos i angažman pri razvoju manifestacije „Trag u beskraju“ posvećenoj najvećem hrvatskom estradnom umjetniku Oliveru Dragojeviću.

Plakete najuspješnijim sportašima, javna priznanja i povelje uručili su predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar i Načelnica Katarina Gugić, dok su se svi laureati kratkim obraćanjima zahvalili na uručenim priznanjima.

Program Svečane sjednice uz klapu FD Kumpanija uveličao je zbor Osnovne glazbene škole Oliver Dragojević. Događaj su vodili Tonko Barčot i Anita Kosović.

Općina Vela Luka

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Svečani protokol polaganja vjenaca

U skladu sa Pravilnikom o protokolu Općine Vela Luka, te kao dio službenog programa proslave Dana Općine Vela Luka i blagdana sv. Josipa, položeni su vijenci ispred centralnog Spomen križ obilježja na mjesnom groblju sv. Roka za sve naše pokojne, kao i na grobove prvog općinskog načelnika Tadije Tabaina Šantića […]