Lignjolov u organizaciji Zubatca

Administrator
Slažete li se da je najbolja lignja ona koja je još od mora mokra i koja morem još miriše, koja još u svim svojim bojama ljeska…

Kakva je najbolja? Ja ću reći – sirova, ako ste takve sreće da imate pri ruci baš ove netom iz mora izvađene. Pritom pazite, jedite samo tijelo koje ćete narezati na listiće i politi limunom (svježe ubranim – ako je moguće)! Ili ih lagano pofrigajte, tek toliko da vide ulje.

O lignjama bi se dalo puno pisati, o slasnim varijacijama njihove pripreme ili o ljepoti njihova gibanja u moru. A može se pisati i o – lignjolovu! Zamislite se u nekom otočkom mjestu, u zimske dane koji nam podare bonace i nebo prošarano svim bojama, ukrcajte se u mislima (dobro odjeveni) u neku barku i krenite na more.

Ono što je u svakoj ribarskoj priči najvažnije su ljubav i strpljenje. Da nema ljubavi za morem ne bi bilo ni strpljenja, koje je za ribolov vrlo bitno. I to zamislite. Uloviti znači čekati, “uloviti mot”, imati i sreće. Uloviti znači poznavati i more i nebo. Provesti sate na moru, ponekad bez ikakvog ulova. Zato je svaki ulov neprocjenjiv i svakako je puno vrijedniji od zubaca, bukve, špara ili lignje. Lovite li? Sad zamislite veselu ekipu društva ribolovaca, preko desetak brodova koji se vraćaju s mora, svi s vrećicama koje skrivaju ulov. Stavite sve na vagu, zbrojite ulove od 1 do 6kg, proglasite najbolje. Onda razrežite nekoliko lignji onako s limunom i podijelite ih s veselom ekipom dok se prva tura friže. Izvadite ih brzo. Pojedite vruće. Znate li što uz lignju najbolje ide? Bar jedna čaša dobrog crnog vina. I pjesma.

Znate li kako sve to znam? Prošle je subote (17. prosinca) DSRR Zubatac Vela Luka organizirao svoj prvi adventski lignjolov. Oko 30 lignjolovaca izašlo je na more i donijelo preko 15kg liganja koje su se tu odmah i pripremile. Najbolji su dobili nagrade, a svi skupa još jedno ugodno ribarsko druženje (bez prigovaranja). Uz lignju, crno i pjesmu. Pa vi recite da nam je na otocima dosadno…

Tekst: Ranka Padovan / Gastro.hr

Foto: Anđela Šćepanović

Podjeli ovaj sadržaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Održan mini rukometni turnir i turnir za mlađe uzraste

Završen je turnir u organizaciji ŽRK VELA LUKA za najmlađe  uzraste – minići početnici, minirukomet i rukomet za mlađe kadetkinje otoka uz sudjelovanje gošći s Hvara.  Ukupno je sudjelovalo 65 mladih rukometašica. Turnir je bio humanitarnog karaktera za  dječji  vrtić  RADOST  –  Vela Luka.