Maslinari Vele Luke o izvornosti Korčulanskog maslinovog ulja

Administrator

Gosti u programu Radija Val Vela Luka, ovog petka 10. lipnja u emisiji „Luški petak“ bili su Ranko Surjan, predsjednik udruge maslinara Vela Luka, Barbara Mirošević, dipl.ing. agronomije i potpredsjednica ove udruge, te mr.tehničkih znanosti Marija Marinović, dugogodišnja članica ove udruge.

Povod razgovora bio je što je udruga maslinara Vela Luka dobila oznaku za Europsku zaštitu izvornosti maslinovog ulja pod nazivom „Korčulansko maslinovo ulje“. Zahtjev za registraciju naziva „Korčulansko maslinovo ulje“ oznakom izvornosti, objavljen je u službenom listu EU-a od 26.svibnja 2016. „Korčulansko maslinovo ulje“ je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline, isključivo mehaničkim postupcima iz maslinika na otoku Korčuli, od plodova korčulanskih autohtonih sorti maslina lastovke i drobnice, a sve faze proizvodnje moraju biti odrađene na otoku Korčuli. Ranko je govorio kako već 13 godina rade na tome da dobiju oznaku izvornosti za ovo maslinovo ulje, prvo od Ministarstva poljoprivrede RH, a sada i Europske unije. Barbara je pojasnila složeni postupak prikupljanja podataka i dokumentacije za upućivanje zahtjeva i dobivanja oznake izvornosti. Marija je govorila o povijesnim aspektima maslina sorte Lastovka i Drobnica, te o fizikalno-kemijskim i organoleptičkim karakteristikama i kvaliteti Korčulanskog maslinovog ulja. Razgovor je vodio Tonči Surjan.

 

Podjeli ovaj sadržaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Susret s Brunom Šimlešom

U četvrtak, 9. lipnja 2016. Narodna knjižnica “Šime Vučetić” organizirala je susret s Brunom Šimlešom, najčitanijim autorom popularne psihologije u Hrvatskoj. Bruno Šimleša je autor 8 knjiga, a kroz predavanje je promovirao svoju posljednju knjigu Umjetnost života.