Luški petak: Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić o situaciji u Veloj Luci u vezi s koronavirusom

Administrator
Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić

Gost emisije Luški petak ovog petka je bila načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić. Razgovor s načelnicom je održan telefonskim putem čime su se poštovale sve preporuke Stožera civilne zaštite o odgovornom ponašanju. O čemu je pričala načelnica možete pročitati u nastavku.

Načelnica je govorila o mjerama koje provodi Stožer civilne zaštite Općine Vela Luka u vezi s nastalom situacijom. Na početku emisije je rekla kako je prvozaražena osoba, a ujedno i jedina zaražena osoba koronavirusom u Veloj Luci prije nekoliko dana ozdravila, te napomenula kako je ovo pravi primjer gdje je zbog poštovanja svih mjera samoizolacije zaražene osobe spriječeno daljnje širenje virusa.

Trenutno Stožer civilne zaštite Općine Vela Luka najviše upita ima zbog izdavanja propusnica. Načelnica Općine Vela Luka je s ostalim načelnicima općina na otoku, te gradonačelnikom grada Korčule potpisala sporazum u kojem se žele zajednički koordinirati aktivnosti civilne zaštite što bi ujedno značilo da se ljudi na otoku mogu kretati bez propusnice. Sporazum je vraćen od strane Nacionalnog stožera, jer je potrebna odluka predstavničkog tijela, tj. općinskog vijeća. Općinsko vijeće Vele Luke je na tematskoj sjednici održanoj u utorak izglasalo potrebnu odluku, te je sporazum jutros ponovno potpisan.

Načelnica je spomenula i rad Gradskog društva crvenog križa Korčula koji je podijelio 20 paketa hrane i higijenskih potrepština socijalno najugroženijim obiteljima na području Vele Luke. Osvrnula se i na rad Doma za starije i nemoćne u Veloj Luci, te Dom zdravlja za koje je rekla kako se pridržavanju mjera.

Napomenula je da se na stranici Općine Vela Luka nalazi posebna rubrika Stožer civilne zaštite Općine Vela Luka gdje mještani mogu pratiti sve novosti vezane za koronavirus, te je napomenula da je napravljen i službeni kanal Općine Vela Luka na viber platformi gdje mještani također mogu pratiti sve novosti vezane za koronavirus.

Na viber platformu općine Vela Luka se možete pridružiti klikom na link: https://invite.viber.com/…

U viber zajednici Vela Luka Covid-19 biti će dostupne: 

Službene i potvrđene informacije

Mjere koje se poduzimaju u borbi protiv epidemije

Mjere Općine Vela Luka za prevladavanje krize

Upute i savjeti za svakodnevni život

Načelnica Općine Katarina Gugić je također napomenula da su se mještani Vele Luke nakon potvrđene prve pozitivne osobe koronavirusom u Veloj Luci odgovorno i disciplinirano ponašali, ali nakon toga je Vela Luka došla u drugu fazu kad su Velolučani shvatili da se korona nije širila. Došla su toplija vremena i Uskrs, te su se počeli javljati problemi jer Velolučani misle da kad korona nije došla na otok i neće, što je po riječima načelnice pogrešno razmišljanje. U nekoliko navrata je bilo intervencija operativnih snaga Stožera civilne zaštite, ali i policijske postaje.

Proteklog utorka je održana i tematska sjednica Općinskog vijeća „Mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa na području Općine Vela Luka“  o čemu je načelnica također pričala.

Na sjednici su donesene odluke:

1 Odluka o izmjeni Odluke o plaći i drugim pravima Općinskog Načelnika iz radnog odnosa u kojoj je iznos umanjen za 10%.

2.Odluka o izmjeni Odluke o naknadi za rad Zamjenika općinskog načelnika u kojoj je iznos umanjen za 10%.

3. Odluka o oslobađanju od plaćanja zakupnine poslovnih prostora

4.Odluka o oslobađanju plaćanja zakupnine javnih površina

5. Odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za obveznike plaćanja komunalne naknade

6. Odluka o izmjeni Odluke o plaćama i naknadama dužnosnicima Općine Vela Luka kojom su ukinute sve naknade vijećnicima.

Također je donesena Odluka o davanju suglasnosti na potpisivanje Sporazuma zajedničkog koordiniranja  poslova i aktivnosti civilne zaštite na području  Grada i Općina s otoka Korčule što je načelnica već napomenula na početku ove emisije.

Razgovor je vodio Tonči Surjan.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Tko pita - ne skita: Sandra Baničević o projektu Luka mozaika

Ovog petka u emisiji Tko pita – ne skita gost je bila potpredsjednica Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke Sandra Baničević. Razgovor je vođen telefonskim putem u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite o odgovornom ponašanju. Povod razgovora je bio projekt Luka mozaika na kojem Udruga radi već tri godine. . […]