Tonči Surjan na državnoj manifestaciji kulturno-umjetničkog amaterizma

Administrator

U nedjelju navečer (30.4.2017.) održana je najreprezentativnija državna manifestacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, “Razglednica 6” u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja je oduševila brojnu publiku u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Na ovoj manifestaciji su se predstavili najbolja hrvatska amaterska dramska studija i studija za izvedbene umjetnosti, kazališne družine, glazbena društva, pjevački zborovi, skupine i ansambli, tamburaški, harmonikaški i mandolinski sastavi i orkestri, kulturno umjetnička društva, likovni umjetnici i književnici .

Razglednica kulturno-umjetničkog amaterizma RH manifestacija je koja već šestu godinu za redom predstavlja kolaž ponajboljih ostvarenja bogatog i vrijednog stvaralaštva hrvatskih amatera.

 

„Razglednica 6“ koja je trajala gotovo 3 sata, otvorena je himnom “Lijepa naša domovino” u izvedbi Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca te Hrvatskog glazbenog društva „Biranj“ iz Kaštela Lukšića. U prvom dijelu Razglednice 6, nakon skladbe “P.U.H.” Ivana Božičevića u solo izvedbi HGD-a „Biranj“, nastupili su: Akademski harmonikaški orkestar “Ivan Goran Kovačić” s Papandopulovom skladbom “Vesela igra”, Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan – Stipić” iz Čakovca sa skladbom Bože Potočnika “Vukovarska golubica” te Mandolinski orkestar HKUD-a Tribunj sa skladbom “Santa Lucia” Grazzianija-Waltera i “Funiculi, Funicula” Luigija Denze. Prvi dio završen je nastupom Vokalnog ansambla Sakcinski i to djelima “Rusulica” Žana Jakopača i “Tri nonice” Branka Starca te Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ sa skladbama “Slepačka” autora po kojem su dobili ime i velikim hitom Tonyja Cetinskog “Blago onom tko te ima” autora Mire Buljana i Nenada Ninčevića.

 

U pauzi „Razglednice 6“, svi posjetitelji imali su priliku pogledati izložbu likovnih radova najuspješnijih likovnih stvaratelja Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, a u okviru Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora kulture upoznati se s njegovim brojnim izdanjima iz dramske, glazbene, književno-likovne i plesne djelatnosti.

 

Drugi dio manifestacije otvoren je plesnim koreografijama “The Dance of the Robe” Martine Kolega i “Hopeless Scream” Josipe Tadijanović Kalac u izvedbi porečkog studija za izvedbene umjetnosti “MOT 08” te ulomkom iz predstave “ZOO!” režisera Davora Dokleje  u izvedbi čakovečkog dramskog studija DADA Kazališne družine Pinklec koja je svojom kreativnom hrabrošću izazvala brojne reakcije publike.

 

U književnom dijelu manifestacije predstavljeni su nagrađeni autori Željko Bajza za esej “Poezija nam omogućava da letimo”, Tonči Surjan za komediju “Privaranti”, čija se djela mogu pročitati na web stranicama Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) te je interpretirana pjesma Mirjane Sačer Bobanac “Ima satova” u izvedbi glumice Ane Merlin. Književni dio završen je interpretacijom autorice Vere Grgac književnog djela “Anno Domini 1209. – Predium nomine Bistra, 807 liet – ni čude ni male”.

 

Tonči Surjan „Trofo“ iz Vele Luke je na ovoj svečanosti dobio priznanje Hrvatskog sabora kulture, za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, kao dobitnik plakete HSK za dramsko stvaralaštvo u 2016. godini za tekst komedije „Privaranti“. Nagrađeni dramski tekst komedije Privaranti objavljen je na web stranicama Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr).

Podjeli ovaj sadržaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Next Post

Gošće iz Cvitića

Gošće u programu Radija Val Vela Luka, ove srijede 17.svibnja, bile su Jasna Žuvela predsjednica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Cvitić i Jelena Padovan voditeljica radionica u Cvitiću. One su govorile o radu udruge Cvitić, raznim projektima, održanim radionicama, učestvovanju na sajmovima, humanitarnim, sportskim i zabavnim aktivnostima, raznim putovanjima, […]