Sport Vijesti

U Veloj Luci održana tradicionalna „Ragata sv. Ivana 2018.“

Failed to get valid data from Flickr

Service currently unavailable (Site Disabled)

Failed to get valid data from Flickr

Service currently unavailable (Site Disabled)

U organizaciji udruge „Luško lito“, jučer je u Veloj Luci održana tradicionalana veslačka regata u čamcima s četiri veslača i kormilarom – „Ragata sv. Ivana“.

„Ragata sv. Ivana“ je tradicionalna veslačka ragata koja se održava svake godine isključivo na blagdan sv. Ivana 24. lipnja, a temelji se na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja u Veloluškoj uvali. Ragata je održana u dvije trke, prva za mlađe i druga za starije veslače, a natjecalo se je sedam veslačkih posada u tri kategorije. U glavnoj trci, na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive, veslale su tri posade.

Pobjednici ragate su posada pod nazivom „Meni je sve jedno“ u kojoj su veslali Antonio Burmas, Stipe Padovan, Teo Padovan, Antonio Šeparović i kormilar Mladen Tabain.

Drugi su bili posada „Medvjedići“, u kojoj su veslali Bude Cetinić, Nikola Žuvela, Stipe Trojanović, Marko Prižmić i kormilar Marin Šeparović.

Treći su bili posada „Fortuna“ u kojoj su veslali Ivo Rubeša, Josip Prižmić, Roko Oreb, Deni Franulović i kormilar Vito Prižmić.

Kao gosti na ovoj regati je sudjelovala posada pod nazivom „Vatreni“ u kojoj su veslali redatelj i producenti filma „Vatreni“ Edson Ramirez, Miroslav Blažević i Selim Srebreniković, a pomogli su im Tino Padovan i kormilar Nikola Šeparović.

Pobjednicima ragate, drugoplasiranima i Vatrenima medalje i pehar pobjednika uručila je Katarina Bikić, općinska načelnica Vele Luke, a ostalima Anito Šeparović, predsjednik VK Ošjak.

U prvoj trci Ragate sv. Ivana, za mlađe veslače, veslali su četiri čamca.

Prvi su bili posada „Gvera“ u kojoj su veslali Deni Cetinić, Vito Prižmić, Mladen Tabain, Nikola Šeparović i kormilar Petar Žuvela.

Drugi su bili „Bez priše“ a veslali su Domagoj Žuvela, Borna Bačić, Ante Šeparović, Leo Zlokić i kormilar Daniel Miletić.

Treći su bili „Nema nam pomoći“ u kojoj su veslali Sandro Dragojević, Roko Đuderija, Marko Surjan, Lovre Berković i kormilar Sandro Kinđerski.

U ovoj trci veslala je i jedna ženska posada pod nazivom „Do rive“, u sastavu Suzana Cetinić, Anita Oreb, Ivana Prižmić, Lara Barčot i kormilarka Danijela Družić.

Glavni sudac ragate na moru bio je prof. Lenko Dragojević, a sudac na cilju Anito Šeparović.

Ragatu je pratio veliki broj domaćih plovila, a uveličala sviranjem po Luškoj vali Narodna glazba Vela Luka na brodu „Muro“. Ragata je privukla i veliki broj posjetitelja, a za sve prisutne na Veloj rivi, članovi „Luškog lita“ djelili su frigane i pečene sardele i vino, članice Lige protiv raka su frigale pršurate, a forum žena Vele Luke pripremali su tradicionalni brodet od inćuna, fratre od inćuna i kašu.

Pokrovitelj Ragate sv. Ivana je općina Vela Luka.

Galerija 1

Galerija 2

Foto: Anđela Šćepanović