U Veloj Luci održana tradicionalna „Ragata sv. Ivana 2018.“

Administrator

U organizaciji udruge „Luško lito“, jučer je u Veloj Luci održana tradicionalana veslačka regata u čamcima s četiri veslača i kormilarom – „Ragata sv. Ivana“.

„Ragata sv. Ivana“ je tradicionalna veslačka ragata koja se održava svake godine isključivo na blagdan sv. Ivana 24. lipnja, a temelji se na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja u Veloluškoj uvali. Ragata je održana u dvije trke, prva za mlađe i druga za starije veslače, a natjecalo se je sedam veslačkih posada u tri kategorije. U glavnoj trci, na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive, veslale su tri posade.

Pobjednici ragate su posada pod nazivom „Meni je sve jedno“ u kojoj su veslali Antonio Burmas, Stipe Padovan, Teo Padovan, Antonio Šeparović i kormilar Mladen Tabain.

Drugi su bili posada „Medvjedići“, u kojoj su veslali Bude Cetinić, Nikola Žuvela, Stipe Trojanović, Marko Prižmić i kormilar Marin Šeparović.

Treći su bili posada „Fortuna“ u kojoj su veslali Ivo Rubeša, Josip Prižmić, Roko Oreb, Deni Franulović i kormilar Vito Prižmić.

Kao gosti na ovoj regati je sudjelovala posada pod nazivom „Vatreni“ u kojoj su veslali redatelj i producenti filma „Vatreni“ Edson Ramirez, Miroslav Blažević i Selim Srebreniković, a pomogli su im Tino Padovan i kormilar Nikola Šeparović.

Pobjednicima ragate, drugoplasiranima i Vatrenima medalje i pehar pobjednika uručila je Katarina Bikić, općinska načelnica Vele Luke, a ostalima Anito Šeparović, predsjednik VK Ošjak.

U prvoj trci Ragate sv. Ivana, za mlađe veslače, veslali su četiri čamca.

Prvi su bili posada „Gvera“ u kojoj su veslali Deni Cetinić, Vito Prižmić, Mladen Tabain, Nikola Šeparović i kormilar Petar Žuvela.

Drugi su bili „Bez priše“ a veslali su Domagoj Žuvela, Borna Bačić, Ante Šeparović, Leo Zlokić i kormilar Daniel Miletić.

Treći su bili „Nema nam pomoći“ u kojoj su veslali Sandro Dragojević, Roko Đuderija, Marko Surjan, Lovre Berković i kormilar Sandro Kinđerski.

U ovoj trci veslala je i jedna ženska posada pod nazivom „Do rive“, u sastavu Suzana Cetinić, Anita Oreb, Ivana Prižmić, Lara Barčot i kormilarka Danijela Družić.

Glavni sudac ragate na moru bio je prof. Lenko Dragojević, a sudac na cilju Anito Šeparović.

Ragatu je pratio veliki broj domaćih plovila, a uveličala sviranjem po Luškoj vali Narodna glazba Vela Luka na brodu „Muro“. Ragata je privukla i veliki broj posjetitelja, a za sve prisutne na Veloj rivi, članovi „Luškog lita“ djelili su frigane i pečene sardele i vino, članice Lige protiv raka su frigale pršurate, a forum žena Vele Luke pripremali su tradicionalni brodet od inćuna, fratre od inćuna i kašu.

Pokrovitelj Ragate sv. Ivana je općina Vela Luka.

Galerija 1

Galerija 2

Foto: Anđela Šćepanović

 

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Vela Luka Luškom strkom pozdravila ljeto

U sklopu sportskog vikenda, protekle subote je održana prva Luška strka u Veloj Luci. Ova sportsko-rekreativna manifestacija uključuje biciklističku i trail utrku za sve rekreativce kroz šumu, maslinike i vinograde Vele Luke. Osim programa za starije, organizirana je utrka u centru mjesta za one najmlađe. Glavni organizator je Zajednica športskih […]