Tradicionalna veslačka ragata za sv. Ivana

Administrator

U organizaciji udruge „Luško lito“, jučer je u Veloj Luci održana tradicionalana veslačka regata u čamcima s četiri veslača i kormilarom – „Ragata sv. Ivana“.

Ragata sv. Ivana“ je tradicionalna veslačka ragata koja se održava svake godine isključivo na blagdan sv. Ivana 24. lipnja, a temelji se na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja u Veloluškoj uvali. Ragata je održana u dvije trke, prva za mlađe i druga za starije veslače, a natjecalo se je osam veslačkih posada u tri kategorije. U glavnoj trci, na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive, veslale su četiri posade.

Pobjednici ragate su posada pod nazivom „Meni je sve jedno“ u kojoj su veslali Antonio Burmas, Teo Padovan, Marko Prižmić, Antonio Šeparović i kormilar Mladen Tabain. Drugi su bili posada „Medvjedići“, u kojoj su veslali Bude Cetinić, Nikola Žuvela, Ante Trojanović, Luka Bačić i kormilar Ivan Šeparović. Treći su bili posada „Nevera“ u kojoj su veslali Antonio Dragojević, Vito Prižmić, Nikola Šeparović, Petar Marinović i kormilar Petar Žuvela.

U ragati je sudjelovala i posada MATRIB-a u drvenoj barci Bože pomozi. U prvoj trci Ragate sv. Ivana, za mlađe veslače, veslali su dvije muške i dvije ženske posade. Prvi u muškoj konkurenciji bili su posada „Oćo ve“ u kojoj su veslali Leo Zlokić, Domagoj Žuvela, Danijel Miletić, Borna Bačić i kormilar Ante Šeparović. Drugi su bili posada „Nema nam pomoći“ u kojoj su veslali Roko Đuderija, Marko Surjan, Deni Cetinić, Lovre Berković i kormilar Sandro Kinđerski.

Prvi u ženskoj konkurenciji bili su posada Nema predaje u kojoj su veslali Petra Dragojević, Karla Šeparović, Jelena Prižmić, Petra Barčot i kormilar Željana Barčot.                                                           Druge su bili posada „Do rive“, u kojoj su veslale Lara Barčot, Dijana Kalebić, Suzana Cetinić, Anita Oreb i kormilarka Ivana Prižmić.

Pobjednicima ragate kao i pobjednicima po kategorijama i posadi Matriba medalje, pehar pobjednika i lovorov vjenac uručila je Katarina Gugić, općinska načelnica Vele Luke, drugoplasiranima Anito Šeparović, predsjednik VK Ošjak, a trećeplasiranima Nikša Prižmić dugogodišnji član i veslač VK Ošjak.

Glavni sudac ragate na moru bio je prof. Lenko Dragojević, a sudac na cilju Anito Šeparović.

Ragatu je pratio veliki broj domaćih plovila, a uveličala sviranjem po Luškoj vali Narodna glazba Vela Luka na brodu „Muro“. Ragata je privukla i veliki broj posjetitelja, a za sve prisutne na Veloj rivi, članovi „Luškog lita“ organizirali su zabavu uz jelo i piće, a članice Lige protiv raka su frigale pršurate.

Pokrovitelj Ragate sv. Ivana je općina Vela Luka.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Tko pita ne skita ne skita: Barbara Mirošević - Joint Secap

05.07.2020. TKO PITA NE SKITA – Barbara Mirošević – Joint Secap