Pregled dnevnih vijesti iz svijeta – 10.03.2023

Administrator

ZAGREB – Politička prava i građanske slobode uglavnom se poštuju u Hrvatskoj, ali korupcija i diskriminacija određenih manjina još uvijek zabrinjavaju, naveo je Freedom House u četvrtak u svom 50. godišnjem izvješću o razini sloboda u svijetu. Hrvatska je u odnosu na prethodnu godinu izgubila bod i sad ima 84, 35 od 40 za politička prava i 49 od 60 za građanske slobode. Korupcija u Hrvatskoj u javnom sektoru ostaje ozbiljan problem, stoji u izvješću Freedom Housea.

MOSKVA – Kremlj je u četvrtak priopćio da još uvijek ima “mnogo pitanja” oko dogovora o crnomorskom žitu i da trenutačno nema planova za razgovore između predsjednika Vladimira Putina i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa. Crnomorska inicijativa za žitarice, kojoj su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju prošle godine, imala je cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopuštajući siguran izvoz žitarica blokiranih invazijom Rusije iz triju ukrajinskih luka. Dogovor je produljen za 120 dana u studenom i trebao bi se ponovno obnoviti 18. ožujka.

BERLIN/HAMBURG – Nepoznati počinitelj ubio je hicima iz vatrenog oružja najmanje sedam, a ranio više osoba u dvorani Jehovinih svjedoka u Hamburgu, javljaju njemački mediji u četvrtak navečer. Prema prvim informacijama oko 21 sat jedan ili više počinitelja otvorio je vatru u dvorani u hamburškoj četvrti Alsterdorf. Tom prilikom je ubijeno najmanje sedam osoba, a više ih je ranjeno od kojih nekoliko teže. Policija je pozvala građene putem aplikacije za uzbunjivanja da se sklone na sigurno i ne izlaze iz svojih kuća toliko dugo dok su počinitelji u bijegu. 

NEW YORK – Ujedinjeni narodi kupili su veliki tanker za skladištenje oko 1,1 milijun barela nafte koja će biti prebačena iz raspadajućeg broda u blizini jemenske obale kako bi se spriječila ekološka katastrofa, rekli su dužnosnici u četvrtak. Oni već nekoliko godina upozoravaju da su Crveno more i obala Jemena u opasnosti jer bi se iz tankera Safer moglo izliti četiri puta više nafte nego u katastrofi s tankerom Exxon Valdez 1989. uz obalu Aljaske. Međutim, najviši dužnosnik UN-a u Jemenu rekao je da nitko nije donirao tanker i nijedna tvrtka nije voljna unajmiti brod koji bi se koristio u blizini područja zahvaćenog građanskim ratom.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Ravnateljica Specijalne bolnice Kalos u Luškom petku

Gošća u programu Radija Val Vela Luka u petak 10.ožujka 2023., u emisiji „Luški petak“ bila je ravnateljica Specijalne bolnice Kalos, Damira Bojić, dr.med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije. Govorila o radu i mogućnostima bolnice Kalos. Posebno je istaknula projekt rekonstrukcije, prenamjene i uređenja kompleksa Specijalne bolnice Kalos u funkciji […]