Pregled dnevnih vijesti iz Hrvatske 09.03.2023.

Administrator

VELA LUKA – Povodom 8.ožujka Međunarodnog Dana žena udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke organizirala je izložbu goblena u prostorima bivše tvornice Ambalaža. Izloženo je više od 200 ručnih radova goblena, prikupljenih od velolučana, a otvaranje izložbe privuklo je veliki broj zainteresiranih mještana.

ZAGREB  – Na Noćnom marš za Međunarodni dan žena u srijedu navečer u  Zagrebu, brojni su prosvjednici, prolazeći centrom grada, povicima, plakatima i zviždanjem zahtijevali ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena, uvođenje prava na pobačaj u Ustav te veću jednakost žena unutar vlastitih domova.  Više tisuća prosvjednika sudjelovalo je na 7. Noćnom maršu, koji se u organizaciji feminističkog kolektiva fAKTIV u povodu Međunarodnog dana žena održao pod parolom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”.

ZAGREB  – U nešto više od dva mjeseca ove godine, već je gotovo pet tisuća osoba izrazilo namjeru za  međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, što je porast od 730 posto, rekao je u srijedu u Saboru državni tajnik MUP-a Žarko Katić.  Naveo je kako je broj stranaca i osoba bez državljanstva koje traže međunarodnu zaštitu lani povećan za više od četiri puta, oko 12.800 osoba izrazilo je namjeru za međunarodnu zaštitu, od čega značajan broj žena.

ROVINJ – Prvi od 14 bespravnih objekata koji će se idućih dana rušiti u Istri, srušen je u srijedu na Štanjeri u Rovinju, gdje je odvjetnik vlasnice poručio da se ne slaže s rušenjem dok je rovinjska gradska uprava podržala nastojanja Državnog inspektorata da smanji učinke bespravne gradnje. Iz Državnog inspektorata najavili su i da građevinska inspekcija istovjetne akcije nastavlja u idućem razdoblju, ne samo u Istarskoj županiji,  nego na cijelom teritoriju Hrvatske.

Vremenska prognoza

Jugo i jugozapadni vjetar 10-20, mjestimice do 24, na krajnjem jugu Jadrana ponegdje do 28 čvorova, tijekom poslijepodneva na sjevernom i srednjem Jadranu kratkotrajno će oslabiti. More 2-3, ponegdje 4, osobito na otvorenom te na jugu Jadrana. Vidljivost 10-20 km. Umjereno do pretežno oblačno, temperatura do 19 stupnjeva.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Pregled dnevnih vijesti iz svijeta – 09.03.2023

ZAGREB – Skupovi i marševi povodom Međunarodnog dana žena u srijedu su se održavali diljem svijeta, nakon godine u kojima je djevojkama u Afganistanu zabranjeno obrazovanje, u kojoj su u Iranu izbili masovni prosvjedi za prava žena, a u SAD-u je poništena presuda koja je garantirala pravo na pobačaj. ATENA – […]