Pregled dnevnih vijesti iz Hrvatske 08.03.2023.

Administrator

ZAGREB – Nakon gotovo četverosatne rasprave na Odboru za pravosuđe predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u utorak je poručio da se temeljni zakon poput ZKP-a ne treba mijenjati zbog svakog sitnog problema, ali da je potrebna puno veća profesionalna odgovornost svih uključenih u istragu. Nije problem ako mediji objave nešto što im netko servira, ali ne smiju u inicijalnoj fazi istrage curiti neki podaci, i moramo provesti kontrolu kako se to radi. Onda je pitanje, kada se već izvještava o tome, da se ne piše tako da se nekog unaprijed osuđuje, kazao je Dobronić. Poručio je da treba uvesti puno veću profesionalnu odgovornost svih koji sudjeluju u procesu istrage. Odbor je jednoglasno prihvatio oba Dobronićeva izvješća o stanju sudbene vlasti, za 2020. i 2021.

ZAGREB – Zakon o neradnoj nedjelji te izvješća predsjednika Vrhovnoga suda o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021., glavne su teme ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora. O neradnoj nedjelji, tj. konačnim izmjenama Zakona o trgovini kojima se to pitanje uređuje, Sabor će raspravljati danas. Trgovine bi nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

ZAGREB – Žene i dalje imaju 16 posto nižu plaću od muškaraca, a kada se uspoređuju pozicije, tj. ista radna mjesta, razlika je značajno manja i iznosi osam posto u korist muškaraca, izvijestio je portal Moj posao. Prosječna plaća muškaraca u proteklih godinu dana iznosila je 1100 eura neto, dok je plaća žena bila 923 eura, a razlika u plaćama najviše raste u vrijeme kada žene uzimaju pauzu od karijere kako bi zasnovale obitelj.

DUBROVNIK – Utajom PDV-a i poreza na dobit vlasnik građevinske tvrtke i njegov poslovni partner na dubrovačkom području su području nezakonito namaknuli više od 45 tisuća eura, zbog čega ih je policija kazneno prijavila. Prijavljen je 55-godišnji vlasnik tvrtke iz Splitsko-dalmatinske županije i njegov  66-godišnji partner s kojim je dogovorio izvođenje građevinskih radova rekonstrukcije obiteljske kuće u Brsečinama na dubrovačkom području.

ZAGREB – Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar zdravstva Vili Beroš obišli radove na obnovi u potresu oštećene Kliničke bolnice Merkur, u kojoj se istovremeno s građevinskim radovima i dalje obavljaju najsloženiji medicinski zahvati. Dinamika obnove je zadovoljavajuća. Vlada je nakon više desetljeća neobnavljanja iskoristila sve mogućnosti za obnovu zdravstvene infrastrukture u Zagrebu, rekao je Beroš nakon obilaska gradilišta.

ZAGREB – Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je projekt podizanja svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djecom upozorivši da je kibernetičko nasilje u eksponencijalnom rastu tijekom posljednje tri godine. Internetsko nasilje može poprimiti različite oblike, od uhođenja i nekonsenzualnog dijeljenja privatnih i intimnih slika ili osobnih podataka, do seksualnog kibernetičkog zlostavljanja.

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Uz obalu jugo, na južnom Jadranu i južni vjetar, 6-16 čvorova, mjestimice do 20, a poslijepodne do 24 čvora. More 2-3, mjestimice moguće 4. Vidljivost 10-20 km. Promjenljivo oblačno, temperatura do 18 stupnjeva.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Pregled dnevnih vijesti iz svijeta – 08.03.2023

TBILISI – Prosvjednici u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji bacali su benzinske bombe i kamenje na policiju u utorak navečer nakon što je parlament dao svoju početnu potporu nacrtu zakona o “stranim agentima” za koji kritičari kažu da predstavlja korak prema autoritarizmu. Policija u središtu glavnog grada Tbilisija upotrijebila je vodene […]