Velolučani proljetne dane iskoristili za čišćenje plaža i područja uz more

Administrator

Proljetne i sunčane dane je mala grupa mještana Vele Luke, točnije oni koji žive na području Zubaća vale iskoristila kako bi očistila Zubaća valu od raznog smeća, dok je na drugoj strani Vele Luke u uvali Slatina bager trebao pokupiti svo smeće koje je izbacilo more.

Mještani nekoliko dana čistili smeće nakupljeno u Zubaća vali

Protekli tjedan pojedini stanovnici Zubaća vale su se spontano okupljali, te svakodnevno čistili područje uz more i šetnicu, a pri tome poštujući sve preporuke stožera o odgovornom ponašanju. Posjekli su teteviku u kojoj se nakupilo raznog smeća kojeg šetači često bacaju ne mareći za okoliš, te na njeno mjesto usadili ružmarin i kapare, kako bi svoju valu dodatno uljepšali.

Kako kažu, u žbunju su pronašli plastične vrećice, higijenske uloške, plastične i staklene boce, konzerve i ostali otpad kojemu zasigurno tu nije mjesto. Nadaju se da će usađeni ružmarin i kapare spriječiti šetače da bacaju smeće u prirodi, te ga sačuvati do najbliže kante za smeće. Također se nadaju da će ovom svojom malom, ali velikom akcijom potaknuti i ostale Velolučane za brigu o okolišu.

U ovoj akciji su sudjelovali i oni najmlađi, jer žele i mlade naraštaje potaknuti na brigu o okolišu kako jednog dana ne bi postali oni koji će smeće nemarno bacati gdje stignu, već oni koji će prirodu u kojoj uživaju nastojati sačuvati i za one koji dolaze nakon njih.

Očišćena i plaža u uvali Slatina

Osim Zubaća vale, očišćena je i uvala Slatina, također na inicijativu vlasnika kuća u toj uvali. Prekrasna mala plaža u ovoj uvali je već duže vrijeme bila zasuta smećem koje nažalost donese more. Većina ljudi bacajući smeće u more zaboravlja da isto ne nestaje, već nam ga more vrati. S obzirom na količinu smeća koja se već duže vremena nakupljala na plaži, bio je potreban bager kako bi se sve očistilo.

Nedavno je bagerom obrta Čerin skupljeno smeće koje je kasnije kamionom Komunalnih djelatnosti nekoliko puta odvoženo na odlagalište otpada.

Vela Luka ima dugu obalu, bogatu malim uvalicama, ali nažalost u većini tih uvalica često možemo pronaći velike količine nakupljenog otpada. Možda vas upravo ovakve akcije potaknu da isto napravite i u uvali u kojoj vi često boravite. A ako i nemate vremena za čišćenje, brigu za okoliš možete pokazati tako da ne bacate otpad gdje stignete, već na mjesta namijenjena za to, te također pokušate smanjiti količinu otpada koju proizvodite. Tako ćete u velikoj mjeri pomoći onima koji se priključuju akcijama čišćenja okoliša.

Ako ste već napravili jednu takvu akciju ovih dana ili planirate pošaljite nam svoju priču i fotografije na info@radioval.hr rado ćemo ih objaviti.

Tekst: Anđela Šćepanović / Radio Val

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

DNŽ: U posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od 19 uzoraka poslanih na analizu u nedjelju, 8 je negativno, a 11 je u obradi. Preostalih 7 uzoraka od subote također je negativno. Ukupno je 112 zaraženih. Od početka pandemije na analizu […]