U Hrvatskoj šest novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba umrla

Administrator
Autor: HINA

U proteklih 24 sata novih je šest slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a umrla je još jedna osoba, ukupno njih 86, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Šest je novooboljelih osoba u zadnja 24 sata u Hrvatskoj, a njihov ukupan broj je 2125”, kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. 

Do sada su testirane 41.930 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 877. Na bolničkom liječenju je 195 soba, devet manje nego prethodnog dana, a na respiratoru je 13 bolesnika.

Novih je 40 bolesnika ozdravilo od zaraze koronavirusom i ukupno je dosad 1641 ozdravljenih. U samoizolaciji se nalazi 18.081 osoba.

Od sinoć u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminula je žena 1949. godište koja je uz covid-19 infekciju imala i niz kroničnih bolesti koje su pridonijele smrtnom ishodu, rekla je ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Od koronavirusa dosad umrlo 86 osoba

U Hrvatskoj je do sada od koronavirusa preminulo 86 osoba.

Voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da će se nakon 11. svibnja razmotriti donošenje odluke o potpunom ukidanju propusnica za kretanje državom.

”Povoljna epidemiološka situacija omogućuje nam da razmotrimo taj potez. Dakle, o tome ćemo razgovarati 11. svibnja i donijeti odgovarajuću odluku koja može voditi i potpunom ukidanju propusnica”, izjavio je.

Izvijestio je da će se dopustiti rad autoškola, dok će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) tijekom četvrtka objaviti preporuke za njihov rad. Dodao je i da se izvan snage stavlja i odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta.

Kako su najavili iz Nacionalnog stožera, u trećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera, planiranoj za 11. svibnja, sastavit će se i okvir za svadbene svečanosti, s obzirom na to da one još nisu dopuštene iako vjenčanjima u crkvama ili matičnim uredima može prisustvovati šira obitelj.

Capak: Epidemiološka situacija i sada povoljna za održavanje izbora

Vezano uz održavanje nadolazećih parlamentarnih izbora, u Stožeru još nisu dali precizan odgovor, no ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je da je epidemiološka situacija i sada povoljna za održavanje izbora.

Capak je izvijestio i da je HZJZ danas objavio upute za otvaranje ugostiteljskih objekata 11. svibnja.

U odnosu na prethodne najave, novina je da će se dopustiti rad i onim restoranima i kafićima koji nemaju terase. Ugostiteljski objekti moći će raditi i na terasama i u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance među stolovima i gostima te poštivanje strogih mjera higijene.

Capak je komentirao i prodor virusa na Brač te potvrdio sumnju u mogućnost da je nulti pacijent ležao u KBC-u Split. Nakon povratka u Nerežišće posjetilo ga je više osoba, od kojih je jedna pozitivna.

Inicijalni pacijent je preseljen u Dom na Braču, te je iz mjera opreza uzeto 40 briseva. Čekaju se laboratorijski nalazi kako bi se vidjelo je li pozitivan inicijalni pacijent i još jedna osoba, no situacija je na Braču je pod kontrolom, ustvrdio je Capak.

Autor: HINA

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 3 nova slučaja zaraze koronavirusom

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima nedavno potvrđenih pozitivnih pacijenata iz Dubrovnika. Preostali nalazi od srijede, kao i 29 uzoraka poslanih na analizu u četvrtak su negativni. Ukupno je 118 zaraženih, […]