U Hrvatskoj novih 11 oboljelih od koronavirusa

Administrator
Autor: HINA

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj 2207 oboljelih, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Ukupno je učinjeno 47.480 testiranja, od toga 1409 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,65 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Od jučer nema novih preminulih bolesnika, tako da je dosad u Hrvatskoj od koronavirusa umrla 91 osoba.

Beroš: Velika pogreška u splitskom KBC-u za koju nema opravdanja 

Na respiratoru je 11 bolesnika, a hospitaliziranih je 159, što je jedan manje u odnosu na jučer. Kod kuće je oporavljenih 1115 osoba, 15 više nego jučer.

Iz zdravstvenih ustanova su otpuštena 693 oporavljena pacijenta, što je devet više nego dan ranije. Ukupno je oporavljeno 1808 bolesnika, što je za 24 više nego u ponedjeljak.

Beroš je komentirao propust u splitskom KBC-u sa zamjenom identiteta dvaju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Ponovno je poručio da se za takav propust treba utvrditi odgovornost te očekuje nalaze unutarnjeg nadzora i zdravstvene inspekcije u splitskom KBC-u. 

O potezu ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, koji je podnio ostavku zbog tog događaja, odlučivat će Upravno vijeće bolnice, rekao je ministar. 

Dodao je kako je još prerano govoriti o tome jesu li pacijentice, čiji su identiteti zamijenjeni, bile pozitivne na koronavirus.

“Prema preliminarnim podacima, došlo je do zamjene dokumentacije nakon hitnog prijema. Nije došlo do problema u liječenju nego se sve ustanovilo kad je druga pacijentica stigla nazad u starački dom. To je velika pogreška za koju nema opravdanja”, istaknuo je.

Ministar zadovoljan prvom fazom aktivacije zdravstvenog sustava

Beroš je istaknuo da je zadovoljan prvom fazom aktivacije zdravstvenog sustava, koja je počela prošloga tjedna. Na temelju raspoloživih podataka zaključio je da su izvršenja zdravstvenih usluga porasla više od 30 posto u odnosu na prošli mjesec, što je ocijenio iznimnim rezultatom s obzirom na epidemiološke mjere.

Upitan za financijsku situaciju u sektoru, opterećenom s gubicima u visini 9,4 milijarde kuna, Beroš je istaknuo da su financije velik problem u zdravstvu, što zahtijeva reformske poteze.

“Vrijeme epidemije nije pravo za temeljite analize, početak godine smo počeli s urednim prihodom i rashodovnim elementima, a oni su u trećem i četvrtom mjesecu poremećeni. Primjerice, HZZO je za mjesec travanj otprilike uprihodio 400 milijuna kuna manje”, rekao je

Dospjeli dugovi kreću se oko 4,2 milijarde kuna, kaže Beroš.

Capak: Letom iz Frankfurta stiglo 12 zaraženih osoba

Od 11 novozaraženih u protekla 24 sata u Istarskoj županiji dijagnosticiran je jedan novi bolesnik, kao i u Brodsko-posavskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj županiji su četiri nova bolesnika, u Zadarskoj dva, u Sisačko-moslavačkoj jedan, a u Požeško-slavonskoj županiji dva bolesnika.

Dio njih je stigao zrakoplovom iz Frankfurta 2. svibnja.  Njime je među 74 putnika stiglo i 12 zaraženih osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak potvrdio je da je među nozozaraženima devet radnika Đure Đakovića koji su se vratili tim letom.

 Osim njih, po jedan od zaraženih putnika sada je u Zadru i u Sisku, a u Istri se nalazi i jedan strani državljanin koji je doputovao tim avionom.

“Svi ostali su kontaktirani, neki od njih još nisu pronađeni, niti se zna gdje se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mjera samoizolacije”, objasnio je  Capak.

Božinović: O izborima odlučuje politika, a Stožer i HZJZ dat će stručno mišljenje

Novinari su pitali Capaka kako će se osigurati provedba izbora kod ljudi u samoizolaciji, koje se nekad uspoređivalo s “bioteroristima” ako bi prekršili mjere, a on je jučer rekao da bi mogli glasati ako stave maske, no umjesto njega odgovorio je voditelj Stožera Davor Božinović. 

Poručio je da o izborima odlučuje politika, a Stožer i HZJZ dat će svoje stručno mišljenje onda kad budu pitani o održavanju izbora.

”O izborima odlučuje politika. Državno izborno povjerenstvo je zaduženo za organizaciju izbora, a što se tiče Stožera i HZJZ-a, dat će svoje stručno mišljenje kad budu pitani. To nije pitanje o kojem možemo sada razgovarati. Izbori nisu raspisani, Sabor nije raspušten, a DIP se nije javio da traži mišljenje. To je sve što ćemo sada reći”, rekao je Božinović.

Na upit razmišlja li se o održavanju izbora u subotu, s obzirom da je nedjelja predviđena za dezinfekciju prostora, Božinović se zahvalio novinarima što ”misle na zdravlje i dobrobit hrvatskih građana”.    

Ministar je precizirao da je policija utvrdila kršenje epidemioloških mjera samoizolacije kod 1920 osoba, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat.

”To je samoizolacija koju propisuje HZJZ, odnosno epidemiološka struka, nakon što ide tragom kontakata osobe koja je pozitivna na COVID-19”, kazao je Božinović. Dodao je da su samoizolacije na graničnim prijelazima uvedene kao preventivna mjera.

Božinović je izvijestio da će Europska komisija u srijedu objaviti odluke o prelasku unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma.

U tom kontekstu će se razgovarati na koji način će pojedine države i regije svojim internim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze, zaključio je.

Autor: HINA

Autor: HINA
Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od ponedjeljka su svi negativni, a na obradi je 48 uzoraka poslanih na analizu u utorak.   Ukupno je 118 zaraženih, 84 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na […]