Tradicionalno podignuta zastava na Pinskom ratu

Administrator

Na prvi dan 2023. godine, točno u podne na Pinskom ratu oglasio se top i simbolično označio početak nove godine. Tradicionalno je podignuta hrvatska zastava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine kada su Veloluški antifašisti Stanko Mirošević Dubaj, Tihomir Oreb Šorić i Petar Barčot Moro u tada okupiranoj Veloj Luci prkoseći talijanskom okupatoru podignuli crvenu zastavu i eksplozijama ručnih bombi poslali snažnu poruku otpora i borbe naroda protiv talijanskih fašista.

Ispaljivanje topa i podizanje zastave događaj je koji se u Veloj Luci njeguje 80 godina, što su mnogi Velolučani ponovno popratili iz centra mjesta, a kako bi se i ove godine tradicionalni događaj obilježio na svečani način pobrinuli su se članovi Narodne glazbe Vela Luka i prigodnom svirkom uveličali ovaj jedinstveni događaj.

Izvor: Općina Vela Luka

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Pučka komedija na luškom dijalektu i očuvanje veloluškog govora

Tonči Surjan Trofo, osnivač i vlasnik lokalnog velolučkog radija Val, također je predsjednik udruge Velolučki pučki teatar osnovane 2007. godine nakon višegodišnjega prekida djelovanja kazališnih amatera u Veloj Luci. Cilj rada udruge je promicanje kazališnog amaterizma, njegovanje i očuvanje veloluškog govora kao i okupljanje mladih. Repertoar kazališta temelji se na pučkoj komediji na […]