Svečani blagdanski prijem Općine Vela Luka

Administrator

U četvrtak, 21.12.2017. god. održan je u Hotelu Korkyra tradicionalni svečani prijem Općine Vela Luka povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Tradicionalnom blagdanskom prijemu nazočili su predstavnici javnog i političkog života mjesta, općinski vijećnici, ravnatelji županijskih ustanova, ravnatelji odgojno obrazovnih ustanova, pročelnici upravnih tijela Općine, gospodarstvenici te predstavnici udruga i civilnog sektora. 

Prisutnima se na svečanom domjenku prigodnim govorom obratila Općinska načelnica Katarina Bikić a nazočne je pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar.

Govor kojim se Načelnica obratila prisutnima na blagdanskom prijemu donosimo u cijelosti:
„Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas na ovogodišnjem tradicionalnom prijemu Općine Vela Luka povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i zahvaljujem što ste se odazvali našem pozivu.
Godinu koja je polako iza nas obilježili su održani lokalni izbori i biranje novog općinskog vodstva, a posao Načelnice iako nosi veliku čast, nosi sa sobom i veliku odgovornost.
Od najznačajnijih projekata u 2017.godini na području naše Općine istaknula bi završetak izgradnje 6 km vodovodne mreže od Plitvina do Stračinčice, projekt vrijedan šest milijuna kuna. Općina je započela sa sanacijom deponija Sitnica te je Županijska skupština konačno dodijelila koncesiju za luku nautičkog turizma tvrtci Ovalis nova d.o.o. iz Vele Luke. U 2017.godini Općina je sa Elektrojugom dogovorila elektrifikaciju kompletnog područja Općine u kojem sudjelujemo sa 20% vlastitih sredstava. Od strateških dokumenata izrađen je Program ukupnog razvoja Općine za period od 2018. do 2023.godine te donesen UPU Poduzetničke zone. Uređenjem centra mjesta postavljeni su dugo iščekivani mozaici , donacija Udruge LSVL u sklopu hvalevrijednog projekta Luka mozaika te se započelo sa uređenjem parka „Pod Boriće“. No ne treba zanemariti vrijednost i značaj ostalih projekata i događaja. Od udruga spomenula bih uspjehe Udruge Trtajun, Luško lito, Udrugu Maslinara i Udruga Lanterna, Velolučki pučki teatar, ali i FD i klapu Kumpanija. Pohvalila bi odličnu suradnju Turističke zajednice sa Općinom. Tradicionalna biciklistička i trekking utrka Vela Luka Outdoors proširena je na Dane pustolovnog turizma uz pomoć našeg Velolučanina, gospodina Vinka Prižmića kojem i ovom prilikom zahvaljujem. Održana je i prva Noć Vele spile te smo dobili i prvu Zlatnu lumbliju. Mafrina je proslavila 40 godina neprekidnog djelovanja, a zasvitlila je i prva Lanterna. Zapažene aktivnosti imali su i Komunalac, tj. Komunalne djelatnosti, kao i DV Radost te NK Šime Vučetić. Zahvaljujući DVD ove godine nismo imali niti jedan ozbiljan požar. Posebno bih istaknula rad Centra za kulturu i međunarodno znanstveni projekt „MendTheGap“ koji je proglašen najboljim među 600-tinjak sličnih projekata u provedbi na području EU-a, a u okviru kojeg se nalazi i naša Vela spila. Godinu su obilježili i uspjesi veloluških sportskih klubova, od kojih bih istaknula uspjehe STK Lučica, ŽRK Vela Luka i NK Hajduk 1932. Ipak , 2017.godinu pamtit ćemo po velikom uspjehu sestara Jurković i VK Ošjak. Ivana i Josipa Jurković osvojile su europsko i svjetsko zlato na juniorskom prvenstvu u veslanju, a veslački klub Ošjak dosegnuo je sam svjetski vrh. Godinu je obilježio i prvi posjet Veloj Luci prve hrvatske predsjednice, gospođe Kolinde Grabar Kitarović.
Danas Općinsko vijeće ima svoju posljednju sjednicu na čijem se dnevnom redu nalazi i Proračun Općine Vela Luka za 2018.godinu, težak 12 199 000 kn. Kao glavne projekte istaknut ću na prvom mjestu projekt sanacije deponija Sitnica vrijedan 24 milijuna kuna. FZOEU sudjeluje u projektu sa učešćem od 4,5 milijuna. kun , a Svjetska banka u ovaj projekt daruje 18,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava te je ovo zadnja darovnica Globalnog fonda za okoliš RH. Učešće Općine Vela Luka u ovoj godini iznosi 750 000 kn. Sanacijom deponija konačno radimo prvi pravi iskorak u zaštiti okoliša na zapadnom dijelu otoka. Općina Vela Luka priprema se i za prijavu, tj. realizaciju projekta reciklažnog dvorišta, vrijednog više od 2 milijuna kuna koji će se nalaziti u Poduzetničkoj zoni u kojoj moramo osigurati i potrebne uvjete komunalne infrastrukture. Od važnijih projekata pred završetkom je izrada projektne dokumentacije sekundarne mreže kanalizacije koja će koštati više od 2 milijuna kn,dok sam Projekt odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbe u Veloj Luci iznosi oko 60 mil.kuna. I dalje nastavljamo sa projektom elektrifikacije, a značajnije pomake očekujemo pri izgradnji TS Gradina – Bad i TS Stani.
U 2018.godini planira se i izgradnja luke nautičkog turizma, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna. Radi se o jednom od veoma važnih projekata za razvoj našeg mjesta. Nadamo se da će se nastaviti sa izgradnjom pomorskog-putničkog terminala te završiti projektna dokumentacija za ribarsku luku. Oba projekta vodi ŽLU VL uz potporu Općine i Županije.
Posebno bih istaknula i Socijalni program Općine Vela Luka koji iznosi 668 000 kn,a većina tih sredstava se odnosi na potpore za novorođenu djecu i stipendiranje učenika.U ovom trenutku Općina stipendira 40 učenika i studenata, a posebno me veseli podatak da je u ovoj godini dosada rođeno 48 djece. Za rad ustanova i udruga u kulturi ,tehničkoj kulturi i sportu, kao i za odgoj i obrazovanje Općina namjerava izdvojiti 2 milijuna i 400 tisuća kn.
Na ovom mjestu i ovom prigodom puno puta se naglašavala potreba i važnost luškog zajedništva. Protekli mandat smo se mogli i osvjedočiti nekim zajedničkim potezima i inicijativama. Bila je to dobrodošla praksa nakon dužeg niza godina krutih ideoloških podjela. Ja i ovom prigodom pružam ruku, šaljem poruku dobrodošlice i otvaram vrata za suradnju. Premda smo različiti, drukčijih pogleda i svjetonazora, svi smo pozvani na međusobnu suradnju za dobro našeg mjesta. Jer dobro našeg mjesta znači i dobro sviju nas.
Za kraj, u ime Općine Vela Luka i svoje osobno ime svima Vama i Vašim obiteljima želim sretan i blagoslovljen Božić, te puno zdravlja,sreće i uspjeha na svim životnim poljima u Novoj 2018.godini.“

 

izvor: velaluka.hr

Podjeli ovaj sadržaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Next Post

Čestitka

BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I USPJEŠNU NOVU 2018. GODINU ŽELI VAM RADIO VAL