Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti odvijat će se u tri faze

Administrator
Foto: koronavirus.hr

Predsjednik Vlade predstavio je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. 

Naglasio je da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva. Ponovio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom zahvaljujući odgovornom ponašanju građana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze.Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade kazao je da jučer i danas obilježavamo tridesetu obljetnicu od prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj. „To je važan dan u našoj modernoj povijesti i dobro je da se prisjetimo da baštinimo demokratske vrijednosti u Hrvatskoj već treće desetljeće“, poručio je Plenković.

U Hrvatskoj epidemiološka situacija pod kontrolom

Premijer je istaknuo da situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u nekim drugim zemljama, istaknuvši da je epidemiološka situacija pod kontrolom. Dodao je da ni osam tjedana od početka epidemije u Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih, a unatoč manjim oscilacijama, trend je u opadanju već dva tjedna.

„To smo uspjeli zajedno, zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je Vlada poduzela, jačajući ih postupno i ciljano, ali prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših sugrađana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze“, istaknuo je premijer.

Zahvaljujući kombinaciji ta dva elementa, kazao je, koeficijent koji mjeri koliko osoba u prosjeku zarazi jedna zaražena osoba danas je pao ispod 1, a prije dva mjeseca bio je 2,5. Danas je nešto ispod 0,8.

„To je izrazito ohrabrujući rezultat koji nam omogućuje da možemo sada postupno ponovno pokrenuti niz gospodarskih i društvenih aktivnosti

No, nažalost, istaknuo je Plenković, to ne znači da se sada sve može odmah vratiti na staro, jer bismo inače jako brzo opet imali naglo širenje zaraze, i sve što smo dosad postigli bilo bi izgubljeno, kao što to vidimo u nekim drugim zemljama.

Premijer je poručio da ovaj virus zahtjeva budnost i oprez svih nas, kako institucija, tako i građana. 

„I upravo stoga ovaj zaključak koji ćemo danas donijeti koji se temelji na prijedlozima praktički svih resora u Vladi mora ići uz nastavak strogog pridržavanja epidemioloških mjera. To se odnosi na mjere fizičkog distanciranja i pojačane higijenske mjere“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade pojasnio je da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze.

Prva faza – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga 

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja.

 1. Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
 2. Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
 3. Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
 4. Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
 5. Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
 6. i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza – puni rad zdravstvenog sustava, frizera, kozmetičara, brijača

„U nadi da će se prva faza pokaže uspješnom i uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, slijedi druga faza od 4. svibnja“, kazao je premijer.

 1. Prvo, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
 2. Drugo, omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
 3. i treće, omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).
 4. Treća faza – okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave

Treća faza predviđena je za 11. svibnja

 1. Prvo, omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
 2. Drugo, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 3. Treće, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
 4. Četvrto, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
 5. Peto, uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
 6. Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 7. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
 8. Osmo, omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
 9. i konačno,  proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica

„Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera“, poručio je premijer.

 1. Prvo, nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
 2. Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
 3. Treće, nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
 4. Četvrto, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski.
 5. Peto, preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izradit će preporuke i upute koje će se odnositi:

 • o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
 • za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
 • za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
 • za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.
 • i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Premijer je naglasio da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva.

Kazao je da će mnogi gospodarski subjekti već idućeg tjedna moći reaktivirati svoje djelatnosti, što je dobro i korisno za gospodarstvo i proračun, osobito prihodovnu stranu.

Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom.

Premijer je apelirao da nastavimo biti maksimalno oprezni.

“Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam”, poručio je Plenković.

Najavio je i da će u dogovoru s partnerima u Europi, osobito susjedima, pronalaziti rješenja na temelju kojih će se moći ići prema otvaranju granica, što je posebno važno za turizam.

Izvor: koronavirus.hr

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

DNŽ: Sedmi dan nema novozaraženih

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sedmi dan nema novozaraženih, a od 90 uzoraka poslanih na analizu u petak njih 46 je obrađeno, a 44 je još u obradi. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1578 uzoraka. Hospitaliziran je 21 pozitivan pacijent, 12 osoba je na […]