Novosti

U Velu Luku stigla titula šampiona Noćnjaka 2017

19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara NOĆNJAK 2017. održala se u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. ožujka 2017. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Noćnjak već tradicionalno okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, proizvođače i distributere maslinarsko – uljarske opreme,  predstavnike resornih državnih institucija, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.

Tijekom ovogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu na Noćnjaku je predstavljen međunarodni projekt ARISTOIL. Udruga maslinara Vela Luka partner je na ovom projektu a Općina Vela Luka sufinancira sudjelovanje. Projekt ARISTOIL započeo je u  rujnu 2016. i financira se iz EU fonda, program Interreg Mediterranean, a odnosi se na zdravstvenu važnost maslinovog ulja. Projekt okuplja stručnjake i proizvođače iz Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske i Cipra, te traje tri godine a ukupan fond ovog projekta iznosi 2 milijuna eura. Temeljni cilj projekta je primjena inovativnih metoda određivanja fenolnog sastava ekstra djevičanskog maslinovog ulja te promoviranje maslinovog ulja kao funkcionalne hrane koja nedvojbeno posjeduje zdravstveni učinak na čovjeka.

Na ovogodišnju manifestaciju u natjecateljskom dijelu predana su ukupno 394 uzorka ulja i proizvoda od maslina, i čak 100 pakovina.

Članovi Udruge maslinara Vela Luka i ove su godine osvojili dvije zlatne i tri srebrne medalje ali najznačajniji uspjeh svakako je osvojena titula šampiona za izgled pakovine maslinovog ulja koju je osvojio OPG “Jerolim Petković” iz Vele Luke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *