Dr.sc. Franko Oreb (1939.-2024.)

Administrator
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U osvit Uskrsa napustio nas je povjesničar, arheolog, konzervator, zaslužni velolučanin i korčulanin dr. sc. Franko Oreb. Rođen je 09.02.1939. u obitelji Oreb – Krkatica, osnovnu školu je završio u rodnoj Veloj Luci, srednju u Dubrovniku, a studij arheologije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Njegovo prvo radno mjesto bilo je ono učitelja povijesti u Osnovnoj školi u Veloj Luci. Mladenačke godine provedene u Luci iskoristio je prikupljajući brojne starine i prirodoslovne zanimljivosti, proučavajući bližu i daljnju prošlost svog mjesta što je rezultiralo otvaranjem manje zavičajne zbirke u palači Franulović – Repak.

Nama je Franko Oreb posebno značajan kao osoba koja je uz Božidara Čečuka davne 1974. započela i godinama ustrajala u sustavnim iskapanjima prapovijesnih naslaga Vele spile na Pinskom ratu iznad Vele Luke, što je 1991. dovelo do otvaranja „Muzejske arheološke zbirke Vela spila“.

Životne okolnosti Franka su odvele izvan otoka pa je veći dio života proveo u Splitu radeći kao konzervator u tadašnjem Zavodu za zaštiti spomenika, međutim svojim stručnim radom i zalaganjem uvijek je ostao velolučanin. O tome svjedoče deseci stručnih i znanstvenih radova te monografskih prikaza luških kulturnih društava, ustanova, bratovština, istaknutih osoba. Sjetimo se samo monografija KUDa Hum, Narodne glazbe, luških bratovština, Narodne knjižnice, crkve Gospe od Zdravlja, ali i desetaka priloga u Luškom libru i drugim publikacijama. Njegov rad je prepoznat pa je 2001. dobio Nagradu za životno djelo Općine Vela Luka.

Frankovo najznačajnije djelu, doktorska disertacija „Otok Korčula u doba druge austrijske uprave (1815- 1918.)“ odnosno 850 stranica opširan kapitalni prikaz svih otočnih događanja u tom razdoblju, ujedno je sinteza desetljeća njegovog rada i istraživanja korčulanske prošlosti 19og i 20og stoljeća.

Desetljeća akribičnog rada i istaknutih rezultata Franka Oreba se uvrstila u odabranu skupinu istaknutih proučavatelja velolučke, korčulanske i hrvatske prošlosti.

Izvor: CZK Vela Luka

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Započelo asfaltiranje nerazvrstanih cesta

Općina Vela Luka je krenula sa asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Asfaltiranje je započelo prošli tjedan iz Tudorovice. Cilj je u tri faze do kraja 2025. godine u potpunosti spojiti asfaltom Mikulina luku – Tudorovicu – Gradinu. Nakon toga, a nakon elektrifikacije asfaltiranje se nastavlja prema Sokoliću. Sljedeći tjedan nastavlja se asfaltiranje […]