U Centru za kulturu otv orena izložba “Druga Luka”

Administrator

U petak, 27. 01. 2017. u 19 h povodom Noći muzeja, u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba “’Druga Luka 2.1“. Nakon uvodnog govora ravnatelja Centra za kulturu Vela Luka dr. sc. Dinka Radića, o izložbi je govorio jedan od članova inicijative Druga Luka mag. ing. arh. Tomislav Tabain.

Izložba je produkt suradnje inicijative Druga Luka i Centra za kulturu Vela Luka. Treća izložba Druge Luke donijela je mnoštvo radova vezanih za Velu Luku, a podijeljena je u dva dijela: realističnu i idealističko – utopijsku domenu.

U realističnoj domeni posjetitelji su mogli vidjeti  tekuće projekte kao i one projekte koji bi se ubrzo mogli izvoditi na području velolučke općine, a iza kojih kao investitori stoje Općina Vela Luka i  Županijska lučka uprava. Realističnu domenu prezentiraju radovi: prostorni plan Vele Luke, projekte marine, most Vela riva – Vranac, projekt kupališta Pod boriće, projekt uređenja obale od Osnovne škole do hotela Posejdon i drugi. Ovaj dio izložbe pokazuje Velu Luku u ovom trenutku, trenutku kada građani zrače svojevrsnom inercijom i ne pokazuju zanimanje za javnim prostorom  – prostorom svih nas Velolučana.

Dijametralno suprotno realističnoj domeni nalazila se domena koja prikazuje Velu Luku kakvom je vide mladi magistri inženjeri arhitekture i urbanizma. Naspram realistične Vele Luke, u ovom trenutku ta druga Vela Luka je idealistična, leži na utopijskim pretpostavkama i njezin cilj nipošto nije da se izvede, već da šokira ljude i potakne ih na razmišljanje o javnom prostoru. Radovi te domene su određeni punktovi pa čak i prostorne cijeline koje u ovom trenutku kao rane ne dopuštaju Veloj Luci da razvije i oblikuje svoj javni prostor. U ovome dijelu građani su mogli vidjeti projekte arhitektonsko-urbanističkog uređenja središta Vele Luke, projekt plivačkog bazena u Kalima, projekt arheološkog istraživačkog centra Vela spila, projekt adaptacije bivše tvornice „Jadranka“ u multikulturalni kompleks, projekt i studiju uređenja rta Privale i druge radove vezane uz Velu Luku.

Na izložbi su izlagali redom Općina Vela Luka, Županijska Lučka Uprava Vela Luka, Andrea Mušić, mag.ing.arh., Tomislav Tabain, mag.ing.arh., Dunja Knežević, studentica AF Zagreb, Darko Šeparović, mag.ing.arh., Kristina Žuvela, mag.ing.arh., Marko Padovan, dipl.ing.arh., Nikica Pavlović, mag.ing.arh., Ela Prižmić, dipl.ing.arh.

Nakon otvorenja izložbe nastupila je mješovita klapa Folklornog društva „Kumpanija“ i „Veloluški evergreeni“ koji su svojim nastupom oduševili brojne posjetitelje. Noć muzeja 2017. u Veloj Luci organizirala je viša kustosica Rada Dragojević Ćosović, a glazbeni dio osmislio je voditelj klapskog pjevanja Janes Vlašić. Izložbu je postavio mag. ing. arh. Tomislav Tabain.

Noć muzeja 2017. u Veloj Luci posjetilo je preko 250 posjetitelja. Uz prošlogodišnju Noć muzeja kada je organizirana izložba povodom 20 godina postojanja Udruge za očuvanje i promicanje pokladnih običaja „Trtajun“ i predavanje o gastronomskim običajima u vrijemem poklada na Korčuli te uz Noć muzeja 2011. godine kada je prezentirana zbirka drvenih maketa brodova samoukog umjetnika Nedjeljka Gugića Kotarca, ovo je jedna od najposjećenijih Noći muzeja u Veloj Luci.

Tekst: CZK Vela Luka

Otvaranje izložbe “Druga Luka” Foto: CZK Vela Luka

 

Podjeli ovaj sadržaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Next Post

Ankore u programu radija Val

Gošće u programu Radija Val Vela Luka proteklog četvrtka 2. veljače bile su učenice Srednje škole Vela Luka, Ivana Dragojević, Barbara Dragojević i Ivana Baković, predstavnice marketinške agencije Ankora. Učenice su govorile o radu marketinške agencije Ankora Srednje škole Vela Luka, nastavku suradnje s turističkim zajednicama na otoku Korčuli i izradi turističkog […]