U ambalaži održanavečer poezije Danijela Dragojevića

Administrator

Ovog utorka, prvog dana listopada, Udruga je u Ambalaži organizirala večer poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskih i evropskih pjesnika, našeg Velolučanina Danijela Dragojevića. Iako je posljednjih desetljeća svojevoljno isključen iz javnosti, Danijel Dragojević obilježio je čitavo jedno razdoblje i nadahnuo generacije pjesnika. Njegovi kolege, pjesnici i književnici, nazivaju ga najvećim živućim hrvatskim pjesnikom.

Na fotografiji: Enes Kišević
Foto: Anđela Šćepanović

Predstaviti jedno takvo ime publici u Veloj Luci, za nas je bio ogroman izazov: radi se o događaju koji zahtijeva potpunu posvećenost kako bi interpretacija Danijelovog lika i djela bila vjerodostojna. Predstavjanje Danijela Dragojevića u staroj tvornici limene ambalaže – mjestu kolektivne memorije Vele Luke, danas tvornici kulture, u uvjetima derutnih zidova i skoro pa potpunom mraku, dodatno je pojačalo doživljaj okupljenima.

Iako su neki od posjetitelja te večeri došli u Ambalažu uvjereni da će ih tamo dočekati sam Danijel Dragojević, pozvali smo Enesa Kiševića, možda jedinu osobu koja je utoliko mogla osjetiti Danijelovu Luku i približiti Luci Danijelove stihove, da je Danijel u nešto više od sat vremena uistinu bio s nama.

Enes Kišević, dramski umjetnik i pjesnik u Ambalaži je te večeri podijelio sa Velom Lukom divnu i intimnu priču i kao pjesnik i kao Danijelov prijatelj. U pratnji dvije dame, Mirjane Žuvele i Maje Šestanović te Damira Vlašića na klaviru, Enes je Veloj Luci vratio Danijela ; Danijel je otišao iz Luke, ali Vela Luka nije otišla iz njega.

Bio je to događaj po svemu veliki za Luku, ali Luka okupljena u Ambalaži spremno ga je dočekala. Publika, Enes, prostor, Mirjana i Maja zajedno su u najvećoj mogućoj mjeri interpretirali ime iza kojeg ne stoji samo pjesnik, već kulturna institucija.

HVALA!

Sandra Baničević

LIKOVNO STVARALAŠTVO VELE LUKE & MIKI TRASI

Foto: Anđela Šćepanović

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Izgradnja reciklažnog dvorišta u Veloj Luci

Općina Vela Luka je 22. siječnja 2019. sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta u Općini Vela Luka čija se realizacija financira sredstvima iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020. Ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta, referentnog broja KK.06.3.1.03.0124, potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i […]