Predstavljena zbirka poezije “Zbrka” autora Josipa Pranića

Administrator

U galeriji Centra za kulturu, u petak, 6. ožujka održana je prezentacija zbirke poezije “Zbrka” autora Josipa Pranića, Velolučanina koji se već dugi niz godina bavi glazbom, skladanjem, pjevanjem i pisanjem pjesama.Ovo je ujedno i prvo kulturno događanje u sklopu programa proslave Dana općine Vela Luka i blagdana sv. Josipa koje je započelo prošlog tjedna, a završava 27. ožujka predstavom „Abeceda po lušku“, u izvedbi udruge „Miki Trasi“. „Trebalo je punih 10 godina da se pjesme okupe na jednom mjestu i pod nazivom „Zbrka“ ugledaju svjetlo dana“, navodi autor zbirke, koji svoju inspiraciju crpi iz svakodnevnih životnih situacija, a „Zbrka“ je prije nekoliko mjeseci izašla i u makedonskim i crnogorskim književnim časopisima, a uskoro izlazi i u Rijeci, koja je ovogodišnja europska prijestolnica kulture.

Josip Pranić rođen je 1969. godine u Nikšiću. Rodni kraj napustio je kada su počeli nemiri u Jugoslaviji. Izvjesno vrijeme živio je u Italiji, a sada živi u Veloj Luci. Naslovna pjesma zbirke poezije „Zbrka“ upravo je ogledalo njegovog života, njegovog razmišljanja i poimanja stvarnosti. Također, u Irskoj je raspisan natječaj za najbolju priču, a uskoro ćemo doznati kako je njegova priča prošla na tom natječaju. Na predstavljanju zbirke, uvodnu riječ imala je umirovljena nastavnica hrvatskog jezika Ivčica Dragojević, koja je dala osvrt na Josipov rad, dok je ravnateljica knjižnice mr. Anita Borovina upoznala publiku s Josipovim životopisom. Stihove su uz samog autora iznijeli i nastavnica Mirjana Žuvela i Velolučanin Duško Miojević, također glazbenik, koji svoje korijene vuče iz Makedonije, pa je publika mogla čuti jednu od Josipovih pjesama koja je izašla u makedonskom književnom časopisu i to na makedonskom jeziku. Za glazbeni dio osim samog autora koji je zasvirao na gitari, zadužen je bio i mladi glazbenik Damir Vlašić na klavijaturama. 

Izvor: Općina Vela Luka

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Gosti iz Organizacijskog odbora za asfaltiranje

Gosti u programu radija Val Vela Luka ovog petka, 6.ožujka 2020. u emisiji „Tko pita ne skita“ bili su Rade Dragojević, Dragiša Barčot i Tonči Donjerković, članovi Organizacijskog odbora za asfaltiranje nerazvrstane ceste od Pupnja do Maslinove. Oni su govorili o inicijativi koju je pokrenula grupa mještana za asfaltiranje nerazvrstane […]