Događanja Vijesti

Predstavljanje kataloga izložbe Oblici, oblutci Bojane Švertasek u Galeriji Centra za kulturu

U petak, 8. 09. 2017. s početkom u 19 sati u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka predstavljen je katalog izložbe “Oblici, oblutci …” zagrebačke umjetnice korčulanskih korijena Bojane Švertasek koja se održala prošle godine u kolovozu velolučkom Centru za kulturu. Izložba je trajala do polovine rujna prošle godine i vidjeli su je brojni domaći i strani posjetitelji te učenici Osnovne škole Vela Luka za koje su organizirana stručna predavanja Jadranke Vinterhalter i vodstva kroz izložbu.

Katalog su predstavile muzejska savjetnica Jadranka Vinterhalter i viša kustosica Rada Dragojević Ćosović, urednica kataloga. Katalog je dvojezičan, sadrži fotografije eksponata na izložbi, tekst Jadranke Vinterhalter na hrvatskom i engleskom jeziku, biografiju Bojane Švertasek, te popis njenih skupnih i samostalnih izložbi. Autor fotografija i ujedno dizajner kataloga je Dino Cetinić, tekst je na engleski jezik prevela Tamara Levak Potrebica, a lektorirala ga je Ivčica Dragojević.

Osim predstavljanja kataloga, Jadranka Vinterhalter iscrpno je govorila o umjetničkom opusu Bojane Švertasek te njenom značaju u hrvatskoj umjetnosti. Također je govorila o radu Centra za kulturu i muzejsko-galerijskoj djelatnosti u ovoj ustanovi te spomenula intenzivna arheološka istraživanja i sraslost velolučke publike s eksponatima prapovijesnog lokaliteta Vela spila.

Kroz iscrpna izlaganja publiku se na predstavljanju kataloga podsjetilo i na brojne druge izložbe koje su prethodile izložbi Bojane Švertasek u Veloj Luci, a koje su rezultirale umjetničkim donacijama velolučkom Centru za kulturu. Predavanje je popraćeno projekcijom fotografija eksponata na izložbi, fotografija postavljanja izložbe, fotografija posjetitelja i skulptura Bojane Švertasek iz serije “Moji ljudi” od kojih su dvije trajno ostale u Veloj Luci, u jednom masliniku i u jednom vrtu s mediteranskim biljem. Uskoro će jedna od skulptura iz ove serije pronaći svoje mjesto i u podmorju blizu otočića Sutvara. Također, Bojana Švertasek je skulpturu pod nazivom „Samo kratki ljetni pljusak“ iz tzv. Mediteranskog ciklusa poklonila Centru za kulturu Vela Luka za umjetnički fundus.

Na predstavljanju kataloga najavljene su i radionice keramike Bojane Švertasek koje će započeti sljedeće godine u Lumbardi te je najavljeno i obilježavanje pedeset godina od održavanja Međunarodnih susreta u Veloj Luci koje će se održati 2018. godine.

Prisutni na predstavljanju dobili su na kraju po jedan katalog izložbe kao trajni podsjetnik na ovaj iznimni umjetnički i kulturni događaj u Veloj Luci.

CZK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *