Predavanje prof. Josipa Žuvele o gastronomiji Vele Luke

Administrator

Prema programu višednevne velolučke gastronomske manifestacije pod nazivom „Stajun od lumblije 2018“ u srijedu je u kongresnoj dvorani hotela „Korkira“ profesor doktor  Josip Žuvela, rođeni Velolučanin,  koji živi i radi u Dubrovniku, održao zapaženo predavanje pod nazivom „Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“.Prof. Josip Žuvela je stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, te nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija.

 

U ime organizatora Općine Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka, obratili su  se Barbara Mirošević i Dragiša Barčot. Izuzetno interesantno predavanje obuhvatilo je presjek jednostavnih jela koja su se spravljala još od počecima nastanka Vele Luke, prateći običaje i tradiciju našeg podneblja. Osluškujući nove trendove suvremene gastronomije te turizma koji se uvelike naslanja na tradicijska jela određene destinacije, istaknuo je potrebu vraćanja starinskih, domaćih, jednostavnih jelovnika, promovirajući na taj način zdravu mediteransku prehranu, zašićenu kao nematerijalno dobro pri UNESCO-u. Među tradicionalnim veloluškim slaticama, posebno je istaknuo običaj izrade lumblije koja postaje prepoznatljiva kao simbol veloluške gastronomije objedinjuću tradiciju i suvremenost Vele Luke.  Dao je i nekoliko savjeta ugostiteljima za obogaćivanje gastronomske ponude našeg kraja izvornim domaćim jelima.

Za kraj se prisutnima obratio i direktor TZO Vela Luka, Dorjan Dragojević, koji je istaknuo namjeru nastavka suradnje s prof. Žuvelom, i organizaciju edukativnih radionica za ugostitelje i turističke djelatnike a sve kako bi podigli nivo gastronomske ponude Vele Luke.

 

Foto: Anđela Šćepanović

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Prof. dr. Josip Žuvela u Luškom petku

Gost u programu Radija Val Vela Luka, ovog petka 19.listopada 2018., u emisiji „Luški petak“ bio je prof. dr. Josip Žuvela, rođeni Velolučanin, koji živi i radi u Dubrovniku,  savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, autor mnogih knjiga, te nositelj […]