Održano “Proljeće s Vučetićem”

Administrator

U utorak, 21. ožujka u organizaciji Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka, osmu godinu zaredom, održana je manifestacija „Proljeće s Vučetićem“.

Ove godine obilježena je 114. godišnjica rođenja Šime Vučetića nagrađivanog akademika, esejista, pjesnika, književnog povjesničara i kritičara rođenog u Veloj Luci.


Događaj je započeo u poslijepodnevnim satima kada je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić postavila vijenac uz spomen ploču na rodnoj kući i grobu Šime Vučetića.
Program je nastavljen u Osnovnoj školi Vela Luka gdje je predstavljena monografija „Svjetionički libar mali” autora Vedrana Trgovčića. Monografiju je predstavio dr. sc. Dinko Radić.

Foto: Marin Baničević


Ova atraktivna i obimna knjiga plod je 20 godina istraživanja svjetionika te više od 15 godina pretraživanja državnih arhiva Hrvatske, Italije i Austrije.

Foto: Marin Baničević


Osim obilaska arhiva autor i njegova ekipa napravili su više od 1.200 intervjua s bivšim svjetioničarima i njihovim potomcima. Monografija je objavljena je na hrvatskom i engleskom jeziku, a uskoro se očekuje i prijevod na talijanski.


Svoja sjećanja i doživljaje iz života na svjetioniku ispričao je Jadranko Oreb. On je najprije kao sin svjetioničara, a nakon toga i sam kao svjetioničar sa 17 g., nekoliko godina proveo radeći i živeći na Palagruži.

Izvor: Narodna Knižnica Šime Vučetić
Fotografije: Marin Baničević

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Završen malonogometni turnir Srednje škole Vela Luka

U sportskoj dvorani na Moćnom lazu povodom obilježavanja Dana općine Vela Luka i blagdana Svetog Josipa održan je Malonogometni turnir Srednje škola Vela Luka. Na turniru su sudjelovale dvije ekipe mladića i dvije ekipe djevojaka. Za žensku pobjedničku ekipu igrale su: Martina A., Linda, Ivana i Katarina, a branio je […]