Održano predavanje “Otočna odiseja 2019 – Dalmacija”

Administrator

Proteklog petka na dan sv. Nikole u galeriji Centra za kulturu Vela Luka je održano predavanje “Otočna odiseja 2019 – Dalmacija”. Na početku predavanja su se publici obratile Anita Borovina, ravnateljica Narodne knjižnice Šime Vučetić, te Ranka Padovan. A nakon toga je započelo predavanje Marka Kovača – Putnik Lik koji je u zimu ove godine u 41 dan obišao 32 svjetionika prešavši 1070 kilometara u kajaku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kovač (@marko_kovac_putnik_lik) on


Marko Kovač je inače Zagrebčanin koji se preselio u Split radi posla i ljubavi prema istraživanju Planinske i Primorske Hrvatske. Magistar je fizičke geografije s geoekologijom. Već punih 6 godina radi kao vodič u pustolovnom turizmu, a Otočna Odiseja tek je jedna od njegovih zanimljivih pustolovina.

Ideja o višemjesečnom veslanju do svjetionika napravljenih u 19. st. na području današnje Hrvatske nastala je upravo iz nostalgije prema projektu Otočna Odiseja 2012., kada je spomenuti pustolov veslao do svih 47 naseljenih otoka unutar 47 ljetnih dana. Tada mu je društvo pravio prijatelj i kolega Šime Sušić

Marko je na svom blogu početkom ove ekspedicije napisao kako je glavni od zadataka promocija svjetionika s turističkog, te kulturno-povijesnog aspekta, te promoviranje morskog kajakarenje kao aktivnog oblika odmora koji je neprepoznat sport u Hrvatskoj, zemlji izuzetno visokog potencijala za spomenuti sport.

Na ovom nadasve zanimljivom predavanju održanom proteklog petka, Marko je upravo govorio o tome kako je došao na ovu ideju, kojim rutama je veslao, koliko mu je za to trebalo sati, kako se borio s vremenskim neprilikama, što je sa sobom nosio i još mnogo zanimljivosti s ove avanture. Osim priče, posjetitelji su uživali i u zanimljivim fotografijama, te videima nastalim u ovoj Markovoj avanturi.

 

 

 

Za sve koje zanima, Marka možete pratiti putem facebook stranice i instagrama, jer već je najavio novu avanturu, ostalo je još svjetonika koje mora posjetiti.

 

Foto: Anđela Šćepanović

 

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Održan drugi Adventski sajam

U jutarnji satima je ispred Zadružnog doma danas održan drugi Adventski sajam u organizaciji Općine Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka. Na današnjem sajmu su sudjelovale udruge Cvitić i Naši trudi, te Gradsko društvo Crvenog križa Korčula i domaća radinost Franica Mandić. Ovog puta u veseloj atmosferi su posjetitelji […]