Održani 10. dani Korčulanskog maslinovog ulja u Veloj Luci

Administrator

U programu Luškog lita ove su godine održani jubilarni 10.-ti Dani Korčulanskog maslinovog ulja u Veloj Luci. Manifestacija se održava u organizaciji Udruge maslinara Vela Luka uz pomoć TZO Vela Luka i Općine Vela Luka. Ovogodišnji trodnevni program manifestacije sadržavao je edukativne radionice za kušače maslinovog ulja, predavanja sa temama zaštite autohtonih poljoprivrednih proizvoda, kvalitete maslinovog ulja i zaštiti maslina od štetnika. Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati druge godine provedbe međunarodnog projekta ARISTOIL u kojemu kao jedan od partnera sudjeluje i Udruga maslinara Vela Luka. Na samom početku predavanja prisutne je pozdravila Načelnica Općine Vela Luka Katarina Bikić a ovogodišnji predavači bili su vrsni stručnjaci i znanstvenici iz područja maslinarstva i uljarstava Prof.dr.sc. Tea Bilušić sa Sveučilišta u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet Split, Dr.Sc.Mirella Žanetić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split te Dipl. ing. Ivana Tomac Talajić, pročelnica podružnice Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Posebna gošća okruglog stola bila je pomoćnica Ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Doc.dr.sc. Jelena Đugum koja je govorila o novostima iz područja zaštite tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te nadolazećim natječajima Ministarstva poljoprivrede. Ovom je prilikom posebno pohvalila napore Udruge maslinara Vela Luka u procesu dobivanja zaštićene oznake izvornosti za Korčulansko maslinovo ulje te im pružila podršku u daljnjem radu na novim projektima. Ovogodišnji gosti manifestacije bili su i predstavnici Društva maslinara Bara iz Crne Gore inače dugogodišnji prijatelji Udruge maslinara Vela Luka čime je ova manifestacija dobila međunarodni karakter.
Centralno događanje programa bila je “Fešta od uja“ koja je privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja. Na Fešti se uz bogat kulturno umjetnički program moglo kušati Korčulansko maslinovo ulje zaštićene oznake izvornosti, autohtoni kolač Lumbliju te gastro delicije pripremljene sa maslinovim uljem i domaće proizvode lokalnih OPG-ova.

Tekst: udruga maslinara Vela Luka

Foto: Anđela Šćepanović

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Velolučani u svijetu

U srijedu, 5. rujna 2018. godine smo u Radiju Val Vela Luka realizirali još jedan radio most s Hrvatskim Radio satom, Radiom 6eba u gradu Pertu u Zapadnoj Australiji. Ovo je već više od 17 godina da svake prve srijede u mjesecu realiziramo emisiju „Velolučani u svijetu“ za naše iseljenike […]