Događanja Vijesti

Održana ragata za sv. Ivana

U organizaciji udruge „Luško lito“, u subotu  24. lipnja 2017., na blagdan sv. Ivana u Veloj Luci je održana tradicionalana veslačka regata u čamcima s četiri veslača i kormilarom – „Ragata sv. Ivana“.

„Ragata sv. Ivana“ je tradicionalna veslačka ragata koja se održava svake godine isključivo na blagdan sv. Ivana 24. lipnja. Ragata se temelji na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja u Veloluškoj uvali. Ragata je održana u dvije trke, prva za mlađe i druga za starije veslače. Natjecalo se je sedam veslačkih posada u dvije kategorije. U konkurenciji, na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive, veslalo je 20 veslača. Pobjednici ragate su posada „Biti ili ne biti“ u kojoj su veslali Leon Surjan, Stipe Padovan, Teo Padovan i Antonio Šeparović, a kormilar je bio Petar Marinović. Zlatne medalje, pehar pobjednika lovorov vijenac uručila im je Katarina Bikić, Općinska načelnica. Drugi su bili posada „Medvjedići“ u kojoj su veslali Nikola Žuvela Mul, Rafael Tabain,  Stipe Trojanović i Bude Cetinić, a kormilar je bio Marin Šeparović. Medalje im je uručio Dragiša Barčot zamjenik Općinske načelnice.  Treći su bili posada pod nazivom „Vranac“ u kojoj su veslali Zoran Mirošević,  Franci Barčot, Šime Borovina i Petar Prižmić, a kormilar je bio Mario Maričić. Njima je medalje uručio Anito Šeparović, predsjednik VK Ošjak.

U prvoj trci ragate, za mlađe veslače, veslalo se u tri čamca. Prvi su bili posada „Laganini“ u kojoj su veslali Antonio Dragojević, Goran Andreis, Nikola Šeparović i Petar Marinović, a kormilar je bio Ivan Dragojević. Medalje im je uručila Općinska načelnica Katarina Bikić. Drugi su bili posada „Generali“ u kojoj su veslali Roko Đuderija, Lovre Berković, David Nikola i Mladen Tabain, a kormilar je bio Petar Žuvela Doda. Treći su bili posada „Funcuti“ u kojoj su veslali Danko Stipković, Ante Šeparović, David Trifković i Marin Gugić, a kormilar je bio Luka Farčić. Njima je medalje uručio Anito Šeparović, predsjednik VK Ošjak.

Glavni sudac ragate (na moru) bio je prof. Lenko Dragojević, a sudac na cilju Anito Šeparović. Ragatu je pratio veliki broj domaćih plovila, a uveličala sviranjem po Luškoj vali Narodna glazba Vela Luka na brodu „Muro“.   Ragata je privukla i veliki broj posjetitelja, a za sve prisutne na Veloj rivi, članovi „Luškog lita“ djelili su frigane i pečene sardele i vino, a članice Lige protiv raka su frigale pogačice i pršurate.

Foto: T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *