Noć muzeja u Centru za kulturu Vela Luka – Stolovi Sunca pod okriljem Posejdona

Administrator

Centar za kulturu Vela Luka se i ove godine uključio u manifestaciju Noć muzeja koja se u petak, 31. siječnja 2020. održala diljem Hrvatske. Zajednička tema 15. Noći muzeja bila je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“, pa su se na nacionalnoj  razini obilježile dvije velike obljetnice, 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja u Splitu i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. U Veloj Luci se ove godine također obilježava važna obljetnica, 50. obljetnica od održavanja Drugog Međunarodnog susreta likovnih umjetnika. U skladu s temom, Centar za kulturu je za Noć muzeja pripremio izložbu „Stolovi Sunca pod okriljem Posejdona“ u sklopu koje je prezentiran dio asortimana nekad poznatog restorana „Sunce“. Restoran je uređen prema konceptu umjetnika Petra Omčikusa koji je u tehnici mozaika zajedno sa svojom suprugom umjetnicom Kosom Bokšan i umjetnikom Kemalom Širbegovićem osmislio stolove. U svrhu izložbe stolovi su doneseni iz hotela „Posejdon“ gdje se oni do sada čuvaju i koriste. Svi stolovi su u dobrom stanju, a nalaze se na metalnim žutim nosačima i još se koriste u ugostiteljske svrhe, najčešće kao podloga za „welcome drink“ i slične prigode. Prikazani motivi maritimnog bestijarija odlikuju se izvanrednim kolorizmom i pregrštom detalja. Vrsni su prikaz morskih životinja koje izgledaju žive i kao da se kreću. U restoranu se, osim navedenih stolova, nalazio i jedan veliki stol u obliku potkove također izrađen u tehnici mozaika, a s motivima maritimne tematike i vegetativnim prikazima. I ovaj stol je pronađen i prezentiran na izložbi.

Stolovi osim što predstavljaju vrijedna umjetnička djela, svjedočanstvo su sjajne ideje o sintezi umjetnosti, odmora i blagovanja na jednom prelijepom mediteranskom otoku i ujedno su podsjetnik na vrijeme kada su se intenzivno promišljali, gradili i uređivali turistički sadržaji i ugostiteljski objekti u Veloj Luci što je na otvaranju istaknula i sama autorica izložbe, viša kustosica Rada Dragojević Ćosović. Prilikom otvorenja izložbe publici su se obratili i ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka Dinko Radić istaknuvši značaj Petra Omčikusa i Međunarodnih susreta umjetnika u Veloj Luci, te načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić koja se osvrnula na povijest turizma u Veloj Luci, iznijela nove projekte i perspektive i ujedno izložbu službeno proglasila otvorenom.

Razgledavanje izložbe bilo je upotpunjeno zvukovima tradicionalne klapske pjesme i nastupom mješovite klape F.D. „Kumpanija“, a program je vodila Petra Surjan. Osim izložbe „Stolovi sunca pod okriljem Posejdona” u sklopu manifestacije posjetitelji su imali priliku razgledati i arheološku zbirku „Vela spila“, dio zbirke drvenih maketa brodova samoukog umjetnika Nedjeljka Gugića Kotarca, zbirku mozaika iz 1968. godine i izložbu „Suhozidna arhitektura centralnog tlocrta na Korčuli“.

Nakon službenog dijela uslijedilo je ugodno druženje na kojem su se mnogi bivši i sadašnji djelatnici u turizmu s nostalgijom podsjetili zlatnog razdoblja luškog turizma iz kojeg nose najljepše uspomene.

Podjeli ovaj sadržaj
Next Post

Reciklirani skat park u Veloj Luci

Skate parkove i poligone na kojima vozači bmx-a pokazuju i unapređuju svoje vještine veže se uz urbanu scenu gradova, a u Hrvatskoj takvi postoje u Zaboku, Puli, Zagrebu, Splitu, Rovinju i Osijeku. Ovaj ekstremni sport u svijetu je bitan čimbenik razvoja sportskog turizma, a Vela Luka se u tom smjeru […]