Obavijesti

Predavanje o plimnom valu u Centru za kulturu Vela Luka

Našim otočanima dobro su poznate šćige ili stige. Ovo su iznenadne promjene razine mora i morskih struja koje se javljaju u lukama, uvalama, zaljevima, i kanalima. Ponegdje i ponekad, šćige su blage i jedva zamjetne. Drugdje i za posebnih uvjeta, šćige dosežu snagu razornih tsunamija.

Velolučani još pamte prvi dan ljeta 1978. godine. Velu Luku poharala je tada razorna tsunami-šćiga. Pravilno i uporno, tijekom cijelog jutra, more se svakih desetak minuta dizalo, poplavljujući rivu, kuće, dućane, izbacujući brodice na kopno…  a zatim se strelovito vraćalo u korito luke, povlačeći za sobom sve što je moglo dohvatiti… morsko dno bi ostalo suho, a brodovi nasukani… zatim bi ponovo naišla bujica koja sve poplavljuje.

Ovakve pojave poznati su i kao meteorološki tsunamiji. Što su oni točno? Kako nastaju? Gdje se sve na Jadranu javljaju? Ima li ih i na vašem otoku? A u drugim morima svijeta? Kako se razlikuju od tsunamija? I je li ih moguće predvidjeti? Na ova i druga zanimljiva pitanja odgovorit će vam znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvoje Mihanović, Jadranka Šepić i Ivica Vilibić u četvrtak, 6. 04. 2017. u 20 sati u Centru za kulturu Vela Luka.

Ujedno će vam predstaviti i dva znanstveno-primijenjena projekta  MESSI i POZOR koji za cilj imaju istraživanje ove zanimljive pojave, ali i izradu prototipa sustava za upozorenje na opasnost od meteoroloških tsunamija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *